Световните медии за българските избори

Поредна доза добри новини за Русия и политическа несигурност у нас, смятат международните анализатори

Световните медии за българските избори
424 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

С резки коментари за бъдещето на България световните медии отразиха избора на Румен Радев за президент на страната. Проруски нагласи и подготвка за сцена на политическа несигурност са основните коментари на водещите издания по света. 

Съюзникът на българските социалисти Румен Радев - приятелски настроен към Русия и "новак" в политиката, спечели президентски избори с голяма преднина, пише Reuters.

„Радев е учил в американската военновъздушна школа в Алабама и обещава да запази мястото на България в НАТО, като припомня още, че според него "еврофилията не означава непременно русофобия", отбелязва Associated Press.

Вотът означава също ново правителство за страната, тъй като премиерът Бойко Борисов неколкократно обеща да подаде оставка, ако неговият кандидат, председателят на парламента Цецка Цачева, загуби изборите, посочва DPA.

Новите избори в България и Молдова може да разширят влиянието на Москва в Източна Европа, след като от вота в неделя става ясно, че предстоят потенциални нови удари към Европейския съюз. Българите избраха президент, който е приятелски настроен към Русия, подготвяйки сцената за месеци на политическа несигурност за страната-член на ЕС, пише британският The Guardian.

Същата хипотеза подкрепя и New York Times. Според американското издание изборът дава допълнителни доказателства, че национализмът е във възход в много части на света и това е поредната доза добри новини за президента на Русия Владимир Путин. NYT пише, че руският президент е цели да отслаби връзките между народите в Европейския съюз. Нарастващият национализъм, задвижван от отхвърлянето на либералните западни нагласи и предизвикан от най-голямата бежанска криза след Втората световна война, вече свърза много страни-членки на Европейския съюз. Популистките нужди за националния суверенитет все повече заглушават молбите за западно единство.

Радев е определен като "руски кандидат" и от Bloomberg. Американската агенция излезе със свой анализ, в който припомня мнението на Радев от предизборната кампания. Подкрепеният от БСП кандидат няколко пъти заяви, че е за отпадане на санкциите срещу Русия. Румен Радев е определен и като "новак", който обаче спечели хората с антикорупционна, антимигрантска, промилитаристична риторика.

Подкрепи Economic.bg