Световните медии за оставката на Матео Ренци

Едва 40% от италианците подкрепиха референдума

Световните медии за оставката на Матео Ренци
252 ~ 2 мин. четене
След тежката загуба на референдума за конституционни промени, италианският премиер Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка. Той заяви, че поема пълна отговорност за загубата в свое изявление половин час след полунощ. "Моето управление приключва тук. Исках да намаля боря на местата, а в крайна сметка се освобождава моето място", каза Ренци пред репортери. 

Прогнозните резултати дават преднина на противниците на промените с между 6 и 14 процента при избирателна активност 69%. В крайна сметка референдумът за промени в конституцията на Италия се превърна в референдум за управлението на Ренци. При преброени 98% от бюлетините, гласувалите с "Не" на референдума печелят с 59,61%. 

Очаква се в понеделник Ренци да подаде официално своята оставка, а президентът на страната Серджо Матарела да назначи нов министър-председател. Вижте някои от реакциите и коментарите в световните медии:

Италианският министър председател понесе тежко поражение на референдума за конституционна реформа, пише Reuters. 

The Guardian пише, че едно от имената, спрягани за наследник на италианския премиер Матео Ренци, е това на финансовия министър Пиер Карло Падоан. Министърът на културата Дарио Франчесхини и председателят на горната камата на парламента Пиетро Грасо също са възможни временни министър-председатели на Италия. 

Изданието Forbes предвижда проблеми в най-големите банки в Европа, след резултатите от референдума. Незабавната реакция на пазарите беше подновен риск за търговията. Вотът може да доведе до нови проблеми за спасяването на италианската Banca Monte dei Paschi di Siena, пише Фокус. 

Незабавната реакция на случващото се в Италия беше, че еврото падна до най-ниския си показател от 20 месеца в ранните часове на понеделник, като инвеститорите бягат към по-ниско рискови активи, пише Deutsche Welle. Настоящата криза в Рим може да дестабилизира и без това разклатената банкова система на страната. 

След като Матео Ренци обяви, че ще подаде оставка, в резултат на изхода от референдума, общата валута на еврозоната по-голямата част от изгубените позиции и така падането на валутата бе само около процент спрямо долара. 
Подкрепи Economic.bg