Световните пазари се съвземат с надежда за помощ от централните банки

Европейският индекс Stoxx Europe 600 отскочи с 2.1%, еврото също поскъпва

Световните пазари се съвземат с надежда за помощ от централните банки

Снимка: БТА

604 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Най-тежката седмица за финансовите пазари от кризата през 2008 г. приключи, а първият ден на новата показва признаци за възстановяване. Оптимизмът на инвеститорите е движен от заявките на централните банки и правителствата да предприемат стимулиращи мерки, които имат за цел да омекотят икономическото влияние от разпространението на коронавируса, пише Bloomberg.

Заедно с фондовите пазари отскочиха и цените на петрола - с 3%, а доларът се понижи от високите си нива миналата седмица. Европейският индекс Stoxx Europe 600 се покачи с 2.1% към 11:15 ч. в понеделник, като всички 19 индустриални сектора в него отбелязват покачване. Еврото пък се покачи с 0.5% рано сутринта в понеделник, а към 11:15 ч. повишението бе свито до 0.35% до 1.1069 за долар.

Търговците очакват действие от Федералния резерв на САЩ, който миналата седмица отвори вратата за намаляване на лихвения процент заради нарастващите рискове от коронавируса. Заседанието на Фед е насрочено за 18 март.

Търговията в Азия започна с нови спадове преди централната банка на Япония да продължи по пътя на ФЕД и да обяви възможни понижения на лихвения процент. След новината от Япония, китайският индекс CSI 300 се повиши с 3.29%. Водещият индекс Nikkei-225 на Токийската фондова борса се повиши в края на азиатската сесия след петдневен спад и прибави 201.12 пункта или 0.95%.

В Австралия и Нова Зеландия десетгодишните облигации удариха ново рекордно дъно. Мексиканското песо се понижи с 1%, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че обмисля по-затегнат контрол на границата с Мексико, която потвърди първия си случай на коронавирус.

Днес се очаква Тръмп да проведе среща с фармацевтичната индустрия във Вашингтон. В глобален план починалите от вируса надхвърлиха 3000, а броят на заразените в САЩ се покачи през уикенда. Първи случай на коронавирус бе потвърден в Ню Йорк, докато случаите в Италия и Южна Корея продължиха да вървят нагоре.

Коментари: 0