Свободното падане на лирата продължава

Тя достигна рекордно дъно и вече донася ехото от валутната криза през 2018 г.

Свободното падане на лирата продължава

Снимка: БТА

Турската лира продължава да поевтинява на фона на ескалиращ конфликт между Турция и Франция. Към 09:40 ч българско време в сряда турската валута пое с 0.5% надолу и 1 долар се търгуваше за 8.2275 лири. Това се случва, след като в последните два дни лирата поевтиня с над 2% и достигна историческо дъно, а от началото на годината сривът е вече близо 30%.

Главоболията за турската валута започнаха още с избухването на пандемията, изчерпването на валутните резерви в страната и геополитическите решения на турския президент Реджеп Тайип Ердоган като спорът с Гърция и Кипър за териториалните им води в Източното Средиземноморието, конфликтът между Армения и Азербайджан и тестването на руски ракети допринесоха за рекордното ниското ниво, на което тя се намира в момента. И докато днес 1 долар се търгува за над 8 лири, то преди близо две десетилетия двете валути се търгуваха на почти еднаква стойност. По изчисления на Reuters лирата е изгубила над 80% от стойността си през последното десетилетие. Бързият спад на турската лира през последните дни вече донася ехото на сривa от 2018 г., който тласна страната към икономическа криза.

Последното противоречие между Ердоган и френския президент Еманюел Макрон относно отношението към мюсюлманите не допринесе особено за успокояване на напрежението. И когато Джо Байдън е напът да спечели състезанието за Белия дом, нови санкции от страна на САЩ може да допринесат за натиска върху и без това напрегнатите пазари в Турция.

Частично повишение на цената на лирата може да окаже увеличение на лихвените проценти, но Ердоган е против това, защото противно на повечето икономисти, смята, че то ще доведе до по-висока инфлация, както и по-бавно икономическо възстановяване от коронакризата.

Коментари: 0