Свят без ядрено оръжие

Япония ще внесе в ООН резолюция за ликвидиране на ядреното оръжие

Свят без ядрено оръжие
3731 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

По време на церемонията по повод 70-годишнината от трагедията в Нагасаки, японският премиер Шиндзо Абе, обеща, че на предстоящата през септември 70-та сесия на Общото събрание на ООН да внесе нова проекторезолюция за премахване на ядрените оръжия, предаде БГНЕС.

"Япония ще положи всички усилия, за да се гарантира създаването на свят без ядрени оръжия", посочи Абе.

Кметът на Нагасаки Томихиса Тауе от своя страна призова президента на САЩ Барак Обама и лидерите на другите ядрени сили да посетят местата на атомните бомбардировки в Япония, за да видят какво се е случило преди 70 години. Трябва да се положат всички усилия за свят без ядрени оръжия, посочи градоначалникът на Нагасаки.

На 9 август сутринта - 1945 г., Нагаски е вторият японски град, след Хирошима, подложен на атомна бомбардировка от американците.  На борда на американския стратегически бомбардировач B-29 "Суперфортрес" е 393-тиескадрон, командван от майор Чарлз Суини. Товарът на бомбардировача е ядрена бомба (с кодово наименование "Дебелака" - 6,4 килограмово ядро от плутоний-239 с взривен еквивалент от около 21 килотона тротил), чиято първостепенната цел е град Кокура, а второстепенната е Нагасаки.

Счита се, че жертвите в Нагаски са между 60 00080 000, а в Хирошима са между 90 000-140 000 души, като болшинството от жертвите са сред цивилното население. 

Подкрепи Economic.bg