Сърбия чака газ от българската част на „Турски поток“ до края на годината

Според президента Александър Вучич санкциите на САЩ са рекет и по-евтина суровина от руската няма

Сърбия чака газ от българската част на „Турски поток“ до края на годината

Снимка: БТА

664 ~ 2 мин. четене

Сърбия очаква да започне да получава газ от продължението на „Турски поток“ на 29 или 30 декември тази година. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на съвместна пресконференция след разговори с руския външен министър Сергей Лавров в Белград, цитиран от ТАСС.

„До края на годината ще пуснем газа, икономиката ни ще се развива и ще се класира на първо място по растеж в Европа тази година и през следващите три години. Докато аз, „ужасният диктатор“, не бъда свален, Сърбия ще купува това, което е в нейните интереси. Благодарни сме на руските партньори за коректността по този въпрос. Всичко върви добре, ще започнем на 30 или 29 декември", каза Вучич.

Коментирайки възможните санкции на САЩ заради закупуването на руски газ, Вучич категорично се противопостави на "рекета на външната политика". "Досега използвахме руски газ, който е най-изгоден за нас, когато американците ни попитаха защо не купуваме някакъв друг газ, казахме, че сме готови, няма проблем. Три пъти ходих при [азербайджанския лидер Илхам) Алиев. Казахме им „дайте ни газ по-евтино, няма да купуваме по-скъпо.“ Казаха ни, че TAP и TANAP нямат достатъчно газ за Сърбия“, каза Вучич.

„Ако някой поиска от Сърбия да купи по-скъп газ, за ​​който не се знае как ще стигне до нас, така в името на нечии политически интереси да купуваме по-скъп газ - как ще обясня това на хората? Защо да откажем да купуваме руски газ и да предлагаме хората плащат за рекет и да купуват газ два пъти по-скъпо - не съм глупак и няма да унижавам държавата си по този начин. Никой не смее да ни забрани да поставяме тръби в нашата земя. Ще купим най-висококачествения и най-евтиния газ, никога няма да плащаме за рекет, докато съм жив, няма да го направим“, - подчерта сръбският президент.

Както стана ясно преди два месеца, кpъcтeният oт пpeмиepa Бoйĸo Бopиcoв „Бaлĸaнcĸи пoтoĸ“ на българска територия щe бъдe изгpaдeн изцялo дo ĸpaя нa тaзи гoдинa. Toвa cтaнa яcнo oт дoпълнитeлнo cпopaзyмeниe мeждy „Бyлгapтpaнcгaз“ и oфициaлния изпълнитeл нa пpoeĸтa - cayдитcĸият "Koнcopциyм Apĸaд.

Подкрепи Economic.bg