СЗО скоро ще стартира свое приложение за Covid-19

То ще е насочено предимно към страни без възможност да създадат свой инструмент

СЗО скоро ще стартира свое приложение за Covid-19

Снимка: Unsplash

420 ~ 1 мин. четене
Световната здравна организация (СЗО) скоро ще стартира собствено приложение за проверка на коронавирусни симптоми, като целта е то да се предостави на хората в страни, които нямат ресурси да създават свои собствени дигитални инструменти, пише Digital Trends.

Приложението ще пита потребителите за техните симптоми и на база предоставените данни ще дава примерна оценка дали те може да имат коронавирус или не. Ще се дава и информация за това как човек може да се тества, която ще е съобразена с координатите за местоположението на човека. 

Освен че помага на хората да преценят собствените си симптоми, приложението може да включва функции за проследяване. СЗО обмисля дали да предложи следене на контактите чрез Bluetooth. 

Идеята на здравната организация е да пусне приложението в App Store и Play Store. Софтуерният код ще е достъпен за световните правителства, давайки им възможност да го използват и оптимизират към собствените си нужди. Той ще е достъпен и в GitHub, така че всеки да може да го проучи и да създаде своя версия.

Очаква се приложението да бъде полезно в страните в Африка, където случаите на коронавирус се увеличават, а не всички правителства разполагат с ресурсите да създават свои собствени приложения.

Много страни, в това число и България, вече имат свои софтуерни решения за следене на разпространението на коронавируса. 

В допълнение към приложението, СЗО предоставя и информация чрез WhatsApp и текстови съобщения за потребители, които нямат достъп до интернет.


Подкрепи Economic.bg