ЕС изостава сериозно във въвеждането на фискални стимули

Досега Япония е страната с най-голяма финансова подкрепа за бизнеса и гражданите

ЕС изостава сериозно във въвеждането на фискални стимули
764 ~ 2 мин. четене

Към края на април страните членки на Европейския съюз са „впрегнали“ фискални стимули, с които да подкрепят опустошените си от Covid-19 икономики, в размер на 4% от своя брутен вътрешен продукт. За сравнение, подкрепата на японското правителство се оценява на 21.1% от БВП. Именно страната на изгряващото слънце е и държавата, чиято финансова помощ за бизнеса и гражданите е най-голяма като дял от икономиката. Това показва графика на статистическата платформа Statista, базирана на данни от страните от Г-20, събрани от Международния валутен фонд.

ЕС продължава да има вътрешни противоречия относно начина за облекчаване на икономиката си от щетите, нанесени от вируса. Успоредно със споровете как даде даде тласък на растежа след очаквания срив през тази година - дали с общ дълг или не, страните членки обсъждат и следващата многогодишна финансова рамка за периода 2021 - 2027 г., която няма да отговаря на първоначалните представи именно заради кризата. Всички тези полемики забавят процеса по възстановяване на икономиката и така освен от Япония Блокът изостава във въвеждането на стимули и от други страни от Г-20.

А заедно с Китай и САЩ, най-засегнатите страни от коронавируса са Италия и Испания, където коронавирусът взе най-много жертви и наложи най-тежки рестрикции. И докато финансовите стимули, обявени от администрацията на Доналд Тръмп, са в размер на 11% от БВП, тези на Италия се равняват на едва 1.4%.

Австралия, Канада и Бразилия се нареждат на следващите три места зад САЩ със съответно финансова помощ в размер на 9.9%, 8.4% и 6.7% от брутния им вътрешен продукт. Европейската страна с най-активна възстановителна политика пък се оказва Франция, следвана плътно от Германия. Правителствата на двете държави са инвестирали в „рестарт“ на икономиките си средства в размер съответно на 5% и 4.9% от БВП.

Не само Италия обаче все още не впряга големи усилия да омекоти удара за бизнеса и населението. Китай, където вирусът се зароди още в края на декември и блокира цялата икономика - втората по големина в света, засега е „инжектирал“ стимули, равняващи се на едва 2.5% от брутния си вътрешен продукт.

България също е сред страните със силно ограничена подкрепа за бизнеса и хората в коронакризата. Досега правителството е отделило малко над 2 млрд. лв. за грантове, а всичко останало е под формата на заеми, които бизнесът и домакинствата ще трябва да връщат. Някои от програмите не са тръгнали още, а най-обсъжданата схема - "60/40", се сблъска със слаб интерес и досега са отпуснати по нея 12.5 млн. лв., докато правителството е заделило 1.5 млрд. лв. за мярката.

Коментари: 0