T-Mobile и Sprint се обединяват в САЩ

Сделката между третия и четвъртия най-голям телеком в страната създава компания за 146 млрд. долара

T-Mobile и Sprint се обединяват в САЩ

Офис на T-Mobile на Таймс Скуеър в Ню Йорк

Снимка: T-Mobile

644 ~ 2 мин. четене
T-Mobile и Sprint обявиха мащабно сливане в телекомуникациите след години на преговори, съобщава CNN Money.

Споразумението би оставило само трима основни безжични доставчици в Съединените щати и трябва да премине регулаторните на антитръстовите изисквания. Обединената компания, която ще приеме името T-Mobile, ще бъде позиционирана като силен конкурент на двата най-големи оператора в САЩ - Verizon и AT&T.

Главният изпълнителен директор на T-Mobile Джон Леджър, който ще оглави обединеното дружество, заяви в неделя, че компанията планира да достави "най-добрата по капацитет мрежа в историята на САЩ".

Той допълни, че компанията ще наеме хиляди хора в опит да създадат национална мрежа, която ще постави Съединените щати като лидер в предоставянето на 5G свързаност.

Неотдавнашен доклад от изследователската фирма Analysys Mason показва, че лидери в това направление са Китай и Южна Корея, а не Съединените щати, които понастоящем са водещи в развитието на 5G.

Сделката ще обедини третият и четвъртият по големина доставчици на безжични услуги в страната. Sprint бе оценена на 26 милиарда долара на база последната цена на затваряне на акциите на компанията, а T-Mobile - на 55 милиарда долара. Сделката оценява Sprint близо до най-актуалната цена на затваряне на акциите от $ 6.50.

Анализатори изчислиха, че обединената компания ще бъде на стойност 146 млрд. долара, пише "Бизнесинсайдър".

Sprint и T-Mobile започнаха да обсъждат сливане още през 2014 г., но го отхвърлиха като вариант поради притеснения за регулаторните предизвикателства на администрацията на президента Обама.

Сливането на двете компании сега идва на фона на значителни обединения в телеком сектора в САЩ.  AT&T е в процес на придобиване на Time Warner, която притежава и CNN. Резултатът от това сливане на стойност 85 млрд. долара зависи от дело във федералния съд, което предстои да бъде решено.
Подкрепи Economic.bg