Търсят се 3000 полицаи за работа на терен

В момента процедурата от обявяването на конкурса до назначаването на служител в системата отнема близо 2 г.

Търсят се 3000 полицаи за работа на терен
МВР търси 3000 полицаи, за да попълнят вакантни места из цялата страна. Голям дефицит има в Софийска, Ямболска и Ловешка област, съобщи bTV.

В системата на МВР с полицейски правомощия са 24 500 души, като от тях щатните бройки за полицаи на терен - които патрулират и реагират при сигнали на граждани - са само 14 хиляди. А от тези 14 хиляди над 20% са незаети.

В ход са няколко конкурса за вакантни 3 хиляди места. Желаещи не липсват, но голяма част от кандидатите се провалят на изпитите. Синдикатите са категорични, че проблемът с недостига на полицаи от първа линия е сериозен и изисква спешно решение.

От полицията уверяват, че с първите конкурси ще бъдат назначени 1000 полицаи, които са и най-близо до гражданите. Органите на реда поясняват, че е намалена и администрацията, така че да отговорят на нуждите на обществото. Съкратената е и конкурсната процедура, за да се попълнят липсите по-бързо.

В момента процедурата от обявяването на конкурса до назначаването на служител в системата отнема близо 2 години.

Хората от по-малките населени места са убедени, че липсата на полицаи води до ръст на престъпността.

Полиция във всяко село не може да има, категорични са от МВР. Признават, че проблем има, но правят реорганизации и покриват всички населени места. „Много мори хората битовата престъпност, като липсват полицаи. Когато имаме сигнал ние реагираме, аз съм категорично убеден, че няма сигнал на който не сме реагирали адекватно”, смята главен комисар Христо Терзийски.
Коментари: 0