Тази година НАП пуска предварително попълнена декларация за доходите

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 г. е 31 март

Тази година НАП пуска предварително попълнена декларация за доходите
7292 ~ 1 мин. четене

Данъчната кампания през тази година ще започне на 10 януари заради промени в законодателството, напомня НАП. Декларациите за доходите на физическите лица и тези за облагане с корпоративни данъци могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и на място в офисите на приходната агенция.

Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане през 2020 г. е 31 март, а крайният срок за обявяване на доходите - 30 април. „Освен че е подал декларация по електронен път, човек трябва да няма и стари неплатени задължения“, коментира пред БНР говорителят на НАП Росен Бъчваров.

През март ще е достъпна и предварително попълнена декларация за доходите на гражданите, които имат персонален код на НАП или електронен подпис. „Вече служебни бележки не са необходими - нито трябва да бъдат прилагани към данъчната декларация, нито се налага да се искат и получават. Същата информация се съдържа в т.нар. „сметки за изплатени суми“, които работодателите издават“, каза Бъчваров.

Годишното приключване на данъчно осигурителните сметки на фирми и граждани ще бъде извършено от НАП от 1 до 9 януари.

Коментари: 0