Гърция, Кипър и Израел подписват за газопровода EastMed

1900-километровата тръба ще свързва наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари

Гърция, Кипър и Израел подписват за газопровода EastMed
2621 ~ 1 мин. четене

Кипърският президент Никос Анастасиадес, гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и израелският премиер Бенямин Нетаняху ще подпишат днес споразумение за изграждането на газопровода за природен газ в Източното Средиземноморие.

1900-километровата тръба ще свързва наскоро откритите газови находища в източния средиземноморски басейн с европейските пазари през Гърция и Италия. Проектът се разработва от IGI Poseidon SA, съвместно предприятие на гръцкия държавен доставчик Depa SA и Edison SpA.

Италианският премиер Джузепе Конте е готов да подпише споразумението на по-късна дата.

То се подписва, точно когато напрежението в региона се увеличава след активирането на меморандума за военно сътрудничество между Либия и Турция, който предвижда турските войски да бъдат изпратени в Либия по искане на правителството в Триполи. Споразумението очертава и морските граници с Либия и потвърждава претенциите към райони от Средиземноморието, които тръбопроводът може да пресече, пише Bloomberg.

И трите страни, участващи в проекта за тръбопровода, се обявиха против либийско-турските действия.

„Целта на споразумението за тръбопровода не е да изпрати послание до Турция, а да насърчи сътрудничеството в енергийния сектор на регионално ниво, заяви гръцкият министър на енергетиката Костис Хацидакис на 24 декември.

IGI Poseidon през декември се съгласи да ускори развитието на газопровода EastMed и да вземе окончателно инвестиционно решение в рамките на две години. Европейският съюз заяви, че подкрепя проекта, защото той ще помогне за диверсифицирането на доставките на газ и за повишаване на енергийната сигурност.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео подчерта американската подкрепа за тръбата, когато присъства на тристранната среща на върха Кипър-Гърция-Израел в Йерусалим през март.

Коментари: 0