Тази нощ местим стрелките с час назад

В 4 ч. на 28 октомври се преминава към зимно часово време

Тази нощ местим стрелките с час назад

Снимка: Pixabay

Вероятно за предпоследен път, тази нощ ще трябва а върнем часовниците с 1 час назад и минаваме към зимно часово време (астрономическото време). Това трябва да стане в 4 ч. сутринта на 28 октомври, но  най-добре свършете тази работа преди лягане. Повечето електронни устройства са настроени така, че сами да променят часовника си, така че тях по-добре не ги пипайте.

Европейската комисия реши да отмени смяната на часовото време. Но това ще стане, след като страните членки решат дали да използват зимно или лятно време. Решенията си те трябва да обявят до април следващата година. Засега България няма ясна позиция, а в анкетата на Министерството на енергетиката участваха твърде малко хора, за да бъде представителна. Все пак тя показа, че с минимална преднина са желаещите да се премине на лятно часово време.

Министерството на образованието се обяви за зимно часово време, по-голямата част от бизнеса подкрепя лятното.

Държавите, избрали лятно часово време, ще преместят стрелките за последно в неделя, на 31 март 2019 г. Държавите, избрали да ползват само зимното часово време, ще преместят за последно стрелките на часовниците си на 27 октомври догодина.
Коментари: 0