10-те най-богати терористични организации в света

\"Ислямската държава\" води в класацията на израелското издание на сп. Forbes с колосален годишен оборот от $2 млрд.

Кървави милиони

10-те най-богати терористични организации в света
5790 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Авторитетното бизнес списание Forbes Israel направи нестандартен рейтинг - на десетте най-богати терористични организации в света, които не "страдат" от липса на финансиране за кървавите си операции. 

Действащата в Ирак и Сирия групировка "Ислямска държава" (ИДИЛ) оглави класацията, което обяснява защо Вашингтон ги обвинява за „враг No.1”Според направеното изследване, основните й приходи идват от продажба на петрола на черния пазар от контролирани от нея находища в Ирак и Сирия. 

Доходите им от нефта обаче би трябвало да са се свили след бомбардировките по някои от рафинериите им от страна на САЩ. „Доставките на петрола, който се добива на завзети територии е един от факторите за срива на цените му на световния пазар“, заяви през октомври прессекретарят и вицепрезидент на „Роснефт“ Михаил Леонтиев. По данните му „суровината постъпва на пазара през Турция и Израел с троен дисконт“.

10-о място: Боко Харам (Нигерия)

Нигерийската ислямистка терористична организация „Боко Харам“ има „най-скромни“ годишни доходи от $25 млн.

  9-о място:  Real IRA (Ирландия)

Ирландската терористична организация Временната ирландска републиканска армия (ИРА) e девета по богатство въоръжена групировка с $50 млн. годишни доходи.

8-о място: „Ал-Шабааб“ (Сомалия)

Сомалийската терористична ислямистка организация „Ал-Шабааб“ разполага с доходи от около $100 млн.

7-о място: «Лашкаре-Тайба» (Пакистан)

Пакистанската терористична организация «Лашкаре-Тайба» контролира годишен оборот от над $100 млн.

6-о място: „Ал Кайда“ (Афганистан)

„Ал Кайда“ контролира приходи от порядъка на $150 млн. годишно.

5-о място: „Талибан“ (Афганистан)

Афганистанската терористична организация „Движение Талибан“ разполага с доста по-големи годишни приходи от около $400 млн., които са съпоставими с някои международни компании.

4-о място: Хизбулла (Ливан)

Ливанската терористична организация „Хизбулла“ разполага с колосални годишни приходи от $0,5 млрд. – парите им се оказват достатъчни, за да могат да контролират и властта в Бейрут чрез коалиционно участие в управлението.

3-о място: ФАРК (Колумбия)

Колумбийската терористична организация ФАРК може да се похвали с около $600 млн. годишни приходи. Това няма как да не е свързано с контрола им върху някои наркокартели, печелещи от доходоносните трафик и търговия с кокаин.

2-о място : ХАМАС (Ивицата Газа, Палестина)

ХАМАС (Ислямско движение за съпротива) е една от най-мощните терористични организации в света, затова позволяват да поддържат цели „армии“ от бойци. Годишните им приходи от $1 млрд. идват предимно от финансиране от държави от Персийския залив, от благотворителни организации и фондове. Както и от рекета – „данъците“, които терористите събират от местното население и фирмите в Газа. Според Forbes Israel  в TOP-5 на най-богатите групировки те влизат едва след 2007 г., когато официално превзеха властта.

1-о място: „Ислямската държава“ (Ирак – Сирия)

Тази непризната сунитската терористична групировка се опитва да създаде собствена държава. Вчера организацията обяви, че ще въведе и собствена валута – не е учудващо с годишни приходи от $2 млрд.  Това поставя ИДИЛ далеч пред нейните "конкуренти". Само ежедневната печалба от незаконната продажба на петрол възлиза на $2 – $3 млн.  - групировката продава на „дъмпингови“ цени с „отстъпки“ между 40% и 75% от пазарните.

Цената на предлагания от "Ислямска държава" петрол се движи между $25 и $50 долара за барел, а на ден екстремистите добиват 30 000 барела. Освен това те заграбват  културно-исторически ценности в Ирак и Сирия, които продават чрез посредници на тайни търгове в западни държави.

Американското сп. Foreign Policy оцени нефтодобива на контролираните oт ИДИЛ територии на 80 хил. барела дневно по данни към юли 2014 г. „Организацията отдавна печели над $1 млн. дневно от търговията с петрол на черния пазар“, казва зам.-министърът на финансите на САЩ по борба с тероризма и финансовото разузнаване Дейвид Коен. Има и "българска връзка" - изданието World Tribune наскоро писа, че ИДИЛ "воюва с оръжия, закупени от България".

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"

Подкрепи Economic.bg