5-те най-спокойни за живот държави в света за 2015 г.

България заема 32-ро място в доклада

5-те най-спокойни за живот държави в света за 2015 г.
7930 ~ 2 мин. четене
Автор: Александра Николова

От 2007 г. насам всяка година Институтът за икономика и мир (IEP) измерва спокойствието на живота в различните страни на базата на външни и вътрешни мерки чрез Глобалния индекс на мира (Global Peace Index). 

Global Peace Index издаде доклад, който съдържа списък на 162 страни в света, които участват в него. Спокойствието (мирът) в тези държави се измерва въз основа на 23 показателя, сред тях са – тероризъм, насилие, разходи в сферата на отбраната, дейността на полицията, ръстът на престъпността, както и нагласите на управляващото правителство.

Въпреки че светът става все по-жесток и конфликтен, според Global Peace Index има 5 изключително мирни страни в света, където хората живеят без големи притеснения. България се нарежда на 32-ро място в доклада. Това са топ 5 на най-спокойните държави в света за 2015 година.

5. Швейцария

Тайната на щастливите и здрави хора в Швейцария е, че властите се грижат много добре за населението. Те са инвестирали значителни средства в достъпа на хората до отлично образование, здравни услуги и високи трудови доходи.

4. Австрия

Австрия се е радва на много чиста околна среда, много добре развити транспортни връзки и ниско ниво на престъпност. Също така не е толкова скъпо, колкото всички твърдят. Продават се вина за 4 долара.

3. Нова Зеландия

Нова Зеландия е освен спокойна и много чиста държава. Там природата е навсякъде. 90% от новозеландците получават високи обезщетения и щедри отпуски, така че да имат достатъчно време да се насладят на пейзажите в страната си и да спортуват.

2. Дания

Казват, че датчаните са най-щастливите хора на света. Дания е наистина спокойна и много добре организирана държава. Въпреки високите данъци в страната, жителите получват много високи заплати.

1. Исландия

Освен, че природата е прекрасна и жителите на страната са много толерантни, учтиви, спокойни, щастливи и винаги приятелски настроени. Грамотността на населението е много висока, а престъпления и убийства в Исландия почти няма.

Подкрепи Economic.bg