3 технологични прогнози за 2018 г.

Новата година вещае интересни технологични сюжети

3 технологични прогнози за 2018 г.

Снимка: Pexels

Технологичният свят ще изпрати 2017-а със спомена за появата на някои любопитни джаджи и иновации, но като че ли преди всичко ще остане в историята като период, в който много от нещата просто се доразвиха със заявката, че вече са част от ежедневието на съвременния човек. Прост пример за смартфоните с дисплеи „от-край-до-край“ без рамка, чийто дизайн само допреди година-две биваше обявявана като нещо извънредно ново, а днес почти всеки нов флагман се появява в такъв вид. 

По-интересни обаче са тенденциите, които през изминалите месеци се зародиха и които обещават да са тласък за технологиите в следващите години. 

Ето и някои от прогнозите за 2018 г. според наблюдатели от CNN: 

AR в джоба 

Виртуалната реалност (VR) обещаваше да покори света, но засега оборудването за игри или 360-градусови видеоклипове все още не успява да се превърне в хита, който се очаква да стане. Затова пък едно от разклоненията на технологията – добавената реалност (AR) има шанса да се намести удобно в ръцете на потребителите още през 2018 г. 

Надеждата за това се крие във факта, че много от новите смартфони вече поддържат AR приложения. Иновацията се характеризира с това, че надгражда изображението на реалността с цифрово съдържание чрез камерата на устройствата. Показателно за очакваното развитие е и това, че гигантът Apple представи своята платформа за добавена реалност ARKit. Тя е предназначена да помогне на разработчиците да създават мобилни приложения, което идва да подскаже, че средата узрява за превръщането на AR в  достъпна иновация за масовия потребител.  

Умни улични роботи

Някои анализатори смятат, че през 2018 г. роботите най-сетне ще „плъзнат“ по улиците. Основание за това си предположение намират във факта, че много компании са разработили машини, които вече сноват из залите в хотели и болници, следят и ловят престъпници в моловете или дори доставят храна на кратки разстояния. 

Тези ботове са снабдени с GPS, сензори и камери, за да се придвижват безопасно. В САЩ те вече не са толкова необичайни, а преди месеци Естония стана първата държава в ЕС, легализирала ботовете за доставка на храна. 

Глас във всяка джаджа 

Виртуалните гласови асистенти добиха особена популярност и към днешна дата почти всички големи играчи разработват собствени интелигентни високоговорители. Манията, поне за потребителите, като че ли започна с появата на домашните устройства на Amazon, в които звучи гласът на Alexa, въпреки че трябва да се отбележи, че Apple писнаха своята Siri преди години. 

Днес обаче битката е на полето на умните домашни асистенти, която по всичко личи, че ще се разрази догодина, особено между Amazon и Google. Двата гиганта вече кръстосаха шпаги покрай включването и изключването на YouTube от устройствата Echo Show. Междувременно Apple също обяви своя Home Pod. Остава да видим как ще се развие тази бъдеща технологична ниша. 
Коментари: 0