Технологичните гиганти задвижват американските индекси

Петролът достигна до 5-месечен максимум тази седмица, след като цената на черното злато беше подкрепена от слабия долар

Технологичните гиганти задвижват американските индекси

Снимка: БТА

Бюрото по труда на САЩ заяви, че седмичните молби за помощи при безработица през седмицата приключваща на 1 август наброяха 1.18 млн. Прогнозата на анализаторите беше за 1.423 молби. Отчетеният броят е най-малкият от началото на пандемията. Американските индекси се повишиха през изминалата сесия като основно движението произлизаше от технологичните гиганти

Събития през изминалия ден

Dow Jones успя да се покачи с 185 пункта, или 0.7%, докато S&P 500 нарасна с 0.6%. Най-голям ръст записа Nasdaq, който успя да затвори сесията над 11 000 за първи път в историята, след като се покачи с 1%. Акциите на Facebook и Apple нараснаха респективно с 6% и 3.5%. В Европа индексите се понижиха, след като BOE задържа лихвеният процент на рекордно ниското ниво от 0.1%. Банката също така заяви, че програмата по изкупуване на облигации ще остане непроменена. Немският индекс DAX успя да се понижи с 0.54%, докато FTSE 100 спадна с 1.3% до 6 026. Петролът достигна до 5 месечен максимум тази седмица, след като цената на черното злато беше подкрепена от слабия долар и обявения спад в производството на суров петрол от Ирак в размер на 400 хил. барела на ден. Въпреки това цената не успя да се повиши поради опасенията на инвеститорите за спад в търсенето на гориво. Златото продължи своя възход. Ценният метал успя да приключи сесията на рекордното ниво от 2063 USD за тройунция. В основата на възходящото движение бяха очакванията за нов пакет стимули за икономиката на САЩ в отговор на нарастващите случаи на коронавирус, които продължават да затрудняват икономиката.

Акценти днес                           

Данни за заетостта  – САЩ

Днес основният акцент ще падне върху промяната в броя на заетите в неселскостопанския сектор и нивото на безработица в САЩ. Това са основни индикатори, които ще покажат по какъв начин Съединените щати се справят с икономическата криза причинена от коронавирусната пандемия. Работните места са най-важният показател за потребителските разходи, които представляват по-голямата част от икономическата активност.

Индекси на фокус

Moderna Inc. – Дневна      

Акциите на компанията се намират във възходящ тренд, след като компанията обяви плановете си за разработване на коронавирусна ваксина. През последните месеци ставаме свидетели на корекции на възходящото движение, които бяха ограничени от 50 периодната експоненциална средна. Цената отново се намира около това ниво, което може да създаде предпоставки за навлизане в дълга позиция.

GBP/CAD – Дневна    

Валутната двойка успя да пробие 100 периодната пълзяща средна през юли. Възходящото движение беше осуетено от нивото на съпротива около 1.7687 образувано през април, след като индикаторът RSi достигна прекупени стойности. Ако цената успее да пробие и се задържи над това ниво ще получим сигнал за навлизане в дълга позиция с добро съотношение риск/печалба.

Platinum – Седмична 

Платината образува силен възходящ импулс през последните две тримесечия. Ценният метал успя да покрие 100% от загубите натрупани по време на разпродажбите през март, породени от пандемията. Цената успя да достигне силно ниво на съпротива, като ако цената успее да пробие нивото от 1032 и да се задържи над него е вероятно възходящото движение да продължи.

US Tech 100 NAS – Дневна       

Стойността на индекса успешно проби ниво на съпротива образувано от предходни върхове. Възходящото движение беше породено от добрите резултати на технологичните гиганти, като очакваме да видим корекция до нивото 11 071 след пресичането на линиите на бавния Стохастик, но като цяло нагласите ни са бичи.

Коментари: 0