Bloomberg отрази полицейското разчистване на палатковите лагери

Рано тази сутрин полицията проведе акция и премахна всички протестиращи от кръстовищата в София, Пловдив и Варна

Bloomberg отрази полицейското разчистване на палатковите лагери

Палатковият лагер на протестиращите срещу правителството, намиращ се на Орлов мост

Снимка: Красимир Свраков

Българската полиция разчисти палатковите лагери, издигнати от протестиращите срещу правителството в няколко големи града в страната, пише Bloomberg. Американската агенция отразява снощната специализирана акция на полицията, при която със сила бяха премахнати всички палатки и тенти в София, Пловдив и Варна, а десетки протестиращи прекараха няколко часа в арестите.

В столицата на София полицията мирно премахна десетки демонстрационни палатки, които блокираха ключови кръстовища и задържаха за кратко 12 души, каза пред репортери в петък заместник-началникът на столичното полицейско звено Тони Тодоров, цитиран от Bloomberg.

Малко след акцията Валери Симеонов, който е част от управляващите, заяви пред Nova, че решението за „прочистването“ е взето на вчерашния коалиционен съвет, „след близо час обсъждане“ на блокадите. Днес обаче полицията обяви официално, че решението е взето след „стотици“ жалби на граждани срещу спирането на движението в градовете.

Близо месец в страната има протести с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Исканията на протестиращите отекват от подкрепяния от опозицията президент Румен Радев, който обвинява и Гешев, и Борисов за връзки с мафията - твърдения, които двамата отричат, напомня Bloomberg.

Борисов, който вече е подавал два пъти оставка в своята кариера като министър-председател, заяви, че може да напусне отново, но иска да запази управляващия си съюз непокътнат до изборите догодина. Коалиционният му партньор, група от националистически партии, заяви в четвъртък, че правителството ще завърши пълния си мандат с Борисов като премиер, добавя американската агенция.

След коалиционния съвет вчера премиерът не е коментирал ситуацията. От негово име досега говори само Валери Симеонов.

Коментари: 0