TikTok заплаши Вашингтон със съд

Според компанията администрацията на Тръмп действа незаконно, включително намесвайки се в преговорите между частни компании

TikTok заплаши Вашингтон със съд

Снимка: Unsplash

TikTok заплашва да съди администрацията на американския президент Доналд Тръмп заради изпълнителната заповед, забраняваща на щатските фирми да правят бизнес с компанията майка ByteDance, съобщава Business Insider. 

Снощи Тръмп подписа изпълнителна заповед за блокирането на TikTok в САЩ с мотива, че китайската фирма представлява риск за националната сигурност. 

„Шокирани сме от неотдавнашната Изпълнителна заповед, която беше издадена без надлежен процес“, казва TikTok в изявление, публикувано в петък. 

В него се посочва, че от близо година компанията се опитва да си сътрудничи с правителството на САЩ, за да предостави конструктивно решение на посочените проблеми. Вместо това, казват от TikTok, „администрацията не обръща внимание на фактите, продиктувани от условията на споразумението, и не следва стандартни правни процедури“. 

Едновременно с това „се опита да включи себе си в преговорите между частни бизнеси“, посочват още от китайската компания, вероятно визирайки изказването на Тръмп, че държавната хазна трябва да прибере „много пари“ от потенциалното придобиване на TikTok от Microsoft. 

TikTok определи изпълнителната заповед за забраната му в САЩ като „незаконна“ и се закани да я оспорва в съда. 

„Ще преследваме всички средства за защита, които са ни на разположение, за да гарантираме, че върховенството на закона няма да бъде пренебрегнато и че нашата компания и нашите потребители се третират справедливо – ако не от администрацията, то от американските съдилища.“ 

Преди дни Тръмп заяви, че дава 45 дни срок на TikTok да продаде бизнеса си в САЩ, като в противен случай услугата ще бъде забранена в страната. Според информацията Microsoft е в преговори с китайската компания за придобиването на операциите на приложението за кратки видеа в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. 

Според TikTok с действията си администрацията на Тръмп заобикаля закона, като игнорира правния процес. „Този изпълнителен ред рискува да подкопае доверието на световния бизнес в ангажимента на Съединените щати към върховенството на закона, което послужи като магнит за инвестиции и стимулира десетилетия на американския икономически растеж“, се казва още в съобщението.

Коментари: 0