Зукърбърг влезе в клуб „100 милиарда“

Състоянието му за първи път надхвърли 100 млрд. долара, след като Facebook обяви конкурент на TikTok

Зукърбърг влезе в клуб „100 милиарда“

Снимка: БТА

416 ~ 1 мин. четене

Нетното богатство на Марк Зукърбърг за първи път премина границата от 100 млрд. долара, съобщава Bloomberg. Това се случи, след като Facebook официално пусна своя версия на приложението TikTok, което явно вля оптимизъм сред инвеститорите.

36-годишният съосновател на най-голямата социална мрежа в света и неин изпълнителен директор се присъедини към клуба на технологичните титани като Джеф Безос и Бил Гейтс. Понастоящем те тримата са единствените хора в света с богатство над 100 млрд. долара, според индекса на Bloomberg Billionaires. 

Зукърбърг има 13% дял във Facebook. 

За разлика от масовия бизнес, страдащ от ударите на коронавирусната пандемия, технологичните компании се качиха на гребена на вълната ѝ, тъй като потребителите по света останаха вкъщи и увеличиха използването на софтуер и хардуер. Това логично доведе до умопомрачителни ръстове в богатствата на основателите на гигантите. 

Зукърбърг е спечелил около 22 млрд. долара през 2020 г., а Джеф Безос – основател и изпълнителен директор на електронния търговец Amazon – над 75 млрд. долара. 

Финансовите скокове обаче носят и повече отговорност и строг регулаторен контрол. Директорите на Google, Apple, Facebook и Amazon (четворката, известна като GAFA), се явиха миналата седмица на изслушване пред Конгреса в САЩ, за да опитат да защитят стратегиите си и да убедят властите, че прекомерната им власт и влияние не са извън контрол. 

Петте най-големи американски технологични компании – тези от GAFA заедно с Microsoft, която засега остава извън регулаторния антитръстов контрол – имат обща пазарна оценка, еквивалентни на около 30% от БВП на САЩ. Към днешна дата тя е почти двойно по-голяма от 2018 г.

Подкрепи Economic.bg