Технологичният сектор удари силна подкрепа на Wall Street в четвъртък

Европейските пазари се фокусираха върху политическия конфликт в Италия

Технологичният сектор удари силна подкрепа на Wall Street в четвъртък

Снимка: БТА

444 ~ 3 мин. четене
Противно на очакванията след изминалата среща на ФЕД, американските фондови пазари показаха позитивна реакция и завършиха сесията в четвъртък с умерени повишения. Технологичният сектор подкрепи най-силно Wall Street, като книжата на Apple поскъпнаха с 2.1%, след новa положителна оценка от анализаторите на JP Morgan. NASDAQ записа ръст от 0.65%, последван от Dow Jones и S&P 500, който напреднаха със съответно 0.21% и 0.28%. 

На Европейските пазари вниманието беше съсредоточено върху новия назряващ политически конфликт в Италия. Причина за това се оказаха опасенията, че бюджетният план на страната за 2019г., изготвен от коалиционното правителство, ще бъде отхвърлен. Въпреки това в края на сесията водещите индекси успяха да завършат на зелена територия, сигнализирайки за оптимизъм сред инвеститорите. Немският DAX и френският САС добавиха съответно 0.40% и 0.50% към стойността си, а британският FTSE напредна с 0.45%. Единната европейска валута се оказа най-засегната от политическите спекулации и в края на деня еврото записа понижение от 0.84% спрямо щатския долар. 

Седмицата ще завърши със солидна доза значими икономически данни. В петък в 11:30 часа ще бъдат публикувани данни за БВП на Великобритания за второто тримесечие на годината, като очакванията са да бъде отчетен икономически ръст от 0.4% на месечна база и 1.3% на годишна база. В 12:00 часа ще бъдат изнесени данни за промяната в нивото на инфлация в ЕС, като се очаква индексът на потребителските цени да отбележи ръст от 2.1% на годишна база за месец септември. В 15:30 ще бъдат публикувани данни за промяната в БВП на Канада за месец юли.

Caterpillar Inc. – Дневна

След серия от силни резултати през миналата седмица, акцията на американската компания за строителна техника най-сетне успя да пробие горната граница на низходящия трендови канал, в който се движи от началото на годината. Колебливото представяне през последните дни вероятно ще доведе до тест на пробива, като това е удачен момент да се потърси добро ниво за вход в дълга позиция. При задържане на цената на нива около $150 и формиране на бича обръщаща свещ, покупка ще бъде оправдана, като целта в средносрочен план ще бъде достигане до $160. 

NZD/USD – Дневна

Централната банка на Нова Зеландия очаквано задържа основния си лихвен процент непроменен от текущите 1.75%, което доведе до поевтиняване на NZD/USD. Низходящото движение съвпада със съпротивата на 50-дневната ЕМА и валутната двойка е на път да тества скорошния пробив на горната граница на трендовия канал. С оглед силното представяне на щатския долар, има голяма вероятност пробивът да се окаже фалшив и скоро цената да тества локалния минимум при ниво 0.65. 

Coffee – Месечна

Месечната графика на кафето разкрива интересна тенденция при селскостопанската култура за последните 14 години. Въпреки неколкократните цикли на понижение, зоната около психологическите $100 изглежда получава силна подкрепа от пазара. Индикаторът на относителната сила се намира на границата с препродадена територия, което също ни кара да смятаме, че в скоро време можем да станем свидетели на обръщане на тренда. За вход в позиция е желателно да се изчака сигнал на по-нискочестотна графика. 

CAC40 – Дневна

След като отскочи от подкрепата около 5250 пункта, френският индекс записа поредица от силни сесии, което изведе цената до пробив на низходящата тренд линия, ограничаваща повишенията от месец май насам. Еднодневното колебание на САС около съпротивата беше последвано от нова вълна на покупки, което приемаме като потвърждение за надмощието на биковете. През идните дни е възможно пробивът да бъде тестван, след което очакваме атака на върха от 5700 пункта.  

Подкрепи Economic.bg