Борисов обеща цензурата и замразяването на цените да отпаднат

Утре ще бъдат прегласувани текстовете, върху които президентът наложи вето

Борисов обеща цензурата и замразяването на цените да отпаднат
6348 ~ 2 мин. четене

Текстовете от Закона за извънредното положение, върху които президентът Румен Радев наложи вето - тези за мерките срещу спекулата и невярната информация, ще се прегласуват утре в Народното събрание и ГЕРБ няма да ги подкрепят. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерски съвет днес.

„Още сутринта се чух с президента и го уверих, че текстовете от закона, с които не е съгласен, ще отпаднат. Той обаче услужливо забрави да каже, че точките против спекулата са внесени от БСП. Приехме този член, за да има консенсус и закона да започне да работи“, заяви Борисов.

Той обясни, че текстът за санкциите срещу невярната информация има за цел да не допусне зловредна информация, която да всее паника, свързана с вируса.

Борисов обяви, че утре ще бъде създаден Медицински съвет, в който да бъдат включени още специалисти, чието мнение да бъде сравнено с това на националния щаб.

„Първата ни задача в тази пандемия е да защитим живота и здравето на хората, а втората - доходите на пенсионерите, защото никой не може да каже колко ще продължи тази пандемия“, заяви още Борисов.

По повод критиките на президента, че правителството няма нито една конкретна икономическа мярка в защита на социално слабите, Борисов обясни, че в нито една страна няма нищо конкретно, а само намерения, тъй като все още е прекалено рано да се прогнозира колко дълго ще трае кризата.

По повод изказването на президента за армията Борисов заяви, че тя ще влезе в помощ единствено по решение на МВР, ако полицията, жандармерията и пожарникарите намалеят, т.е. военните ще подпомагат тези професии.

Премиерът повтори изказването на финансовия министър Владислав Горанов, че Европа не е отпуснала допълнителни средства за борба с коронавируса, а е позволила за тази цел да се използват неусвоените до момента средства по европейските фондове.

Коментари: 0