Организаторите на Олимпиадата планират евентуално отлагане

За възможността са разкрили двама източници, близки до МОК

Организаторите на Олимпиадата планират евентуално отлагане

Снимка: БТА

616 ~ 2 мин. четене

Организаторите на Олимпиадата в Токио започнаха да изготвят възможни алтернативи за провеждането ѝ, заявиха два източника, запознати с разговорите. Това е в разрез с уверенията на японското правителство, че отлагането не е опция.

Докато огнището на коронавирус нарушава спортните събития по целия свят, Япония не отстъпва от позицията си и твърди, че Игрите ще се състоят по план - от 24 юли тази година. Главният говорител на правителството в сряда заяви, че Токио не се подготвя за отлагане.

Премиерът Шиндзо Абе заложи наследството си като най-дългогодишния премиер на Япония в Олимпийските игри и се надява на бум в туризма и потребителските разходи. В риск са повече от 3 млрд. долара вътрешно спонсорство, олимпийски рекорд, и около 12 млрд. долара, изразходвани за подготовка.

В крайна сметка, бяхме помолени да изготвим алтернативи в случай на отлагане“, каза един от източниците, официален близък до организационния комитет, който участва в изготвянето на сценариите. И двата източника на Reuters са говорили при условие на анонимност, тъй като не са упълномощени да споделят това с медиите.

„Ние правим алтернативни планове - план B, C, D - разглеждайки различни срокове за отлагане“, заяви служителят и добави, че сценариите включват и прогнози за разходите за различни закъснения.

Вариантите, които включват отлагане на Игрите или провеждането им без зрители, ще бъдат обсъдени от организационния комитет в края на март, заяви официалният представител.

Вторият източник, който също е близък до организационния комитет на Токио 2020, потвърди, че се обсъжда отлагане, включително забавяне с една или две години. Някои служители на организацията изразяват надежда за закъснение от месец или 45 дни, заяви служителят, участващ в изготвянето на сценариите. Окончателното решение за отлагането ще трябва да дойде от МОК, но позицията на Япония също има значение.

Коментари: 0