Telegram не се отказва от криптовалутата си Gram

Ако не пусне валутата си до края на октомври, трябва да върне 1.7 млрд. долара

Telegram не се отказва от криптовалутата си Gram
488 ~ 1 мин. четене
Gram – криптовалутата на Telegram, в крайна сметка може и да види бял свят. Компанията собственик на чат приложението планира да достави „първата партида“ от монети през идните два месеца, пише The New York Times. Новината идва на фона на силния регулаторен натиск върху проекта за дигитална валута Libra на Facebook.

Идеята на валутата на Telegram е да функционира по децентрализиран начин, подобно на bitcoin. Монетите пък ще се съхраняват в цифров портфейл Gram, който ще бъде предложен на 200 млн. глобални потребители. 

Новината за пускането на Gram е донякъде изненадваща, предвид че през май 2018 г. Telegram отмени  първоначалното предлагане на цифрови монети (ICO). 

Криптовалутата е резултат от инвестиционен кръг в компанията в размер на 1.7 млрд. долара, събрани през 2018 г. В документите, видени от New York Times, Telegram обещава на инвеститорите, че ще я пусне до 31 октомври, в противен случай се задължава да им върне парите. Това означава, че на компанията ѝ остава кратко време да реализира идеята си. 

Известна сложност се добавя от същността на самата чат платформа на Telegram, през годините доби популярност сред потребителите заради възможността да пращат криптирани съобщения между телефоните си. Съответно това я постави във фокуса на някои правителства. Известната доза непрозрачност, с която оперира Telegram, провокира тревоги сред регулаторите. Такива по всяка вероятност ще предизвика и криптовалутата Gram. 

Най-близката аналогия е с Libra на Facebook, която вдигна на крака правителствата по света. Проектът доведе до разследвания в областта на личните данни, конкуренцията и като цяло последиците за финансовата система. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg