Tesla отчете най-голямата загуба в историята си

Но на Уолстрийт не са притеснени

Tesla отчете най-голямата загуба в историята си

Снимка: Twitter @elonmusk

Tesla отчете най-голямата тримесечна загуба в историята си. Компанията за електрически автомобили обяви, че е загубила повече от 717,5 млн. долара през второто тримесечие. Но темпът на разходи е по-малък от очакванията на инвеститорите, а в края на тримесечието компанията е имала 2.2 млрд. долара в брой.

Затова след новината акциите на Tesla нараснаха с повече от 10% по време на търговията снощи.

Уолстрийт следи внимателно паричните показатели на компанията, защото заради опитите си да постигне производството на 5 000 автомобила Model 3 на седмица тя правеше големи разходи. С ниски парични резерви инвеститорите се притесняват, че Tesla ще трябва да заема повече пари, за да се задържи на повърхността, пише Си Ен Ен.

През второто тримесечие на годината компанията за електрически автомобили е изхарчила 430 млн. долара, за да достигне целите си за производство. През юли тя успя да прави по 5000 коли от новия си модел седмично, а сега обяви, че иска да достигне производство от 10 000 броя на седмица "възможно най-бързо".

Model 3 е първият автомобил на Tesla, насочен към по-масовите потребители и хиляди хора направиха предварителна резервация за автомобил с по 1000 долара.

Но анализаторите заявиха през последните седмици, че според тях търсенето на Model 3 може да намалее поради дългото време за изчакване за доставка. Tesla все още не е произвела 35 000 базови модели.

Изпълнителният директор Илон Мъск направи смело обещание по-рано тази година, че Tesla ще обяви първата си тримесечна печалба тази есен. Компанията потвърди отново това обещание при обявяването на финансовите резултати снощи.

Tesla наскоро освободи около 9% от персонала си. Мъск обясни през юни, че съкращенията на работни места са част от план за преструктуриране, за да се премахне "дублирането на ролите" и добави, че те трябва да намалят разходите и да помогнат на фирмата да се върне към рентабилността.
Коментари: 0