Tesla потушава тревогите на инвеститорите с добри продажби

Компанията е доставила 56 000 електромобила Model 3

Tesla потушава тревогите на инвеститорите с добри продажби

Снимка: БТА

Бурното тримесечие за Tesla завършва в новини за добри продажби. Производителят обяви, че е доставил 83 500 електромобила в периода юли-септември, 56 000 от които са от по-евтиния Model 3. Така компанията донякъде успокои тревогите на инвеститорите. 

Допреди само три месеца Tesla не смогваше да прави по 5 000 коли Model 3 седмично, което я вкара в тежка производствена криза и невъзможност да достави направените поръчки. Компанията и се се затруднява да постига заложения таргет, но по всичко личи, че вече се справя далеч по-добре. 

Електромобиният производител отчаяно се нуждаеше от добри новини и заради последните скандали около своя лидер и основател Илон Мъск. Миналата седмица стана ясно, че той  бе обвинен от Комисията по ценни книжа и борси (SEC), че е направил фалшиви и подвеждащи твърдения в Twitter. В изказванията му, че ще свали Tesla от борсата и ще я направи частна регулаторът видя опит за заблуда на инвеститорите.  

В събота Мъск сключи споразумение със SEC, според което се задължава да плати глоба от 20 млн. долара и да се оттегли от председателския пост в компанията. Той все пак ще остане главен изпълнителен директор. Самата Tesla също ще бъде глобена с 20 млн. долара. 

Последните месеци бяха съпроводени и от периодични новини за напускане на директори и други ръководни кадри. 

След последните новини за производството и продажбите през изминалото тримесечие обаче акциите на Tesla се понижиха с около 2%. 

По-подробни данни за приходите и печалбите на компанията ще бъдат изнесени през следващите седмици. 

През изминалия уикенд Мъск разпрати имейл до всички служители на Tesla, че компанията е близо до целта си да излезе на печалба. В своята 10-годишна история производителят е отчел само две тримесечия със скромна печалба. Към днешна дата Tesla има на сметката си дълг от 1.2 млрд. долара, което кара някои анализатори да прогнозират, че ще са нужни допълнителни продажби на акции или нови дългове, за да увеличи парите си. 
Коментари: 0