ТЕЦ „Марица Изток 2” е на 200 млн. лв. от фалит

Според Петкова държавните дружества изпълняват ангажиментите си към енергийната борса

ТЕЦ „Марица Изток 2” е на 200 млн. лв. от фалит
10178 ~ 2 мин. четене
Около 200 млн. лв. делят държавното дружество ТЕЦ „Марица Изток 2” от фалит. Това се разбира от думите на енергийния министър Теменужка Петкова, която участва в извънредна среща при премиера Бойко Борисов, на която присъстваха също представители на работодателите и синдикатите. На нея бяха обсъдени критиките, които бизнесът отправи по-рано днес към НЕК, че с действията си повишава изкуствено цената на тока на свободната борса.

Всички страни са се обединили около това, че трябва да се търсят възможности, за да се съхрани работата на държавната централа. "Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на ТЕЦ „Марица изток 2" да работи при нормални пазарни условия”, коментира министър Петкова.

По думите ѝ капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа. Тя припомни, че Българският енергиен холдинг (БЕХ) закупува емисиите за ТЕЦ „Марица изток 2”, в резултат на това БЕХ осчетоводява тези разходи като вземане от централата. „Това създава предпоставки за декапитализация на дружеството. Към настоящия момент около 200 млн. лв. ни делят от декапитализацията на дружеството", поясни Петкова, цитирана от БТА.

В момента е отправено искане към Европейската комисия (ЕК) именно с размера на дълга към БЕХ да бъде увеличен капиталът на ТЕЦ-а, за да позволи на дружеството да функционира. Според нея това ще даде възможност на ТЕЦ "Марица Изток 2" да работи при пазарни условия и да започне дружеството да трупа печалба.

След Великден се очаква писмо от ЕК, чрез което по всяка вероятност от Комисията допълнително ще искат да бъде отговорено на някои въпроси. От енергийното министерство имат готовност за това. "Това е изключително важна стъпка, която трябва да предприемем", добави Теменужка Петкова.

По темата за високите цени на борсовия ток през последния месец Петкова заяви, че е уверила бизнеса и синдикатите, че държавата изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса.

Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това дружествата от държавната енергетика ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44.10 лв. "Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме", каза министър Петкова.

По думите ѝ правителството има отличен диалог с бизнеса и синдикатите в областта на енергетиката.
Коментари: 0