TikTok надживя Тръмп, но конкурентите готвят атака

Китайското приложение за кратки видеа си пое глътка въздух след натиска от Вашингтон

TikTok надживя Тръмп, но конкурентите готвят атака

Снимка: БТА

Два от конкурентите на TikTok в Съединените щати обединяват усилията си в момент, когато китайското приложение, изглежда, засега също остава на американския пазар. Развитието идва броени дни след предаването на властта в САЩ, която поде силни атаки срещу платформата за кратки видеа, заплашвайки да спред работата ѝ в страната.

Сега Clash обяви, че придобива Byte (зад което стои съоснователя на Vine, услугата за 6-секундни видеа, която Twitter стартира през 2012 и прекрати пет години по-късно).

Условията на сделката не са разкрити, но ходът е пример за промените в стратегията за сливания и поглъщания сред конкурентите на TikTok. Новината идва, след като миналия месец Dubsmash, друг конкурент на TikTok с подобна алгоритъм, бе придобит от Reddit. Междувременно Instagram пусна клонинг на китайската видеоплатформа.

2020 г. бе повратна за китайското приложения за кратки видеа. Администрацията на Доналд Тръмп реши да забрани TikTok заради опасения за националната сигурност, но впоследствие даде шанс на компанията майка да продадае бизнеса си на американска фирма. Атаките дойдоха на фона на все по-стабилното утвърждаване на платформата – в САЩ потребителите ѝ надхвърлиха 100 млн. потребители, докато в Европа стана най-теглената апликация за изминалите 12 месеца, с почти 78% ръст.

Коментари: 0