TikTok ще си партнира с Oracle в САЩ

Китайското приложение има нужда от сделка, за да продължи да работи в Съединените щати

TikTok ще си партнира с Oracle в САЩ

Снимка: БТА

TikTok и Oracle ще станат бизнес партньори в Съединените щати - сделка, целяща да отговори на опасенията на администрацията на Доналд Тръмп за националната сигурност, съобщава CNN. Разговорите за продажба започнаха, когато президентът издаде изпълнителни заповеди миналия месец с цел забрана на приложението и с изискване операциите в САЩ да бъдат отделени от базираната в Пекин компания майка ByteDance.

Точният характер на споразумението между TikTok и Oracle остава неясен, но не е описан като пряка продажба. Новината за Oracle дойде малко след като Microsoft обяви, че няма да купува операциите на TikTok в САЩ от ByteDance.

„Уверени сме, че нашето предложение би било добро за потребителите на TikTok, като същевременно защитава интересите на националната сигурност“, заяви Microsoft в публикация в блога си в неделя. „За да направим това, щяхме да направим значителни промени, за да гарантираме, че услугата отговаря на най-високите стандарти за сигурност, поверителност, онлайн безопасност и борба с дезинформацията, и изяснихме тези принципи в нашето изявление от август.“

Тръмп и други американски политици заявиха, че приложението представлява заплаха за националната сигурност. TikTok отрече твърдението.

Споразумението с Oracle идва само няколко дни преди забраната на TikTok в САЩ да влезе в сила. След 20 септември Министерството на търговията се очаква да изясни кои видове бизнес сделки, включващи TikTok, ще бъдат забранени в страната, съгласно изпълнителна заповед, подписана от Тръмп на 6 август.

Не е ясно дали партньорството на TikTok с Oracle ще позволи на приложението за кратки видеа да предотврати тази забрана. Обхватът на заповедта, заедно със собствените забележки на Тръмп по отношение на TikTok, доведоха до объркване относно начина на прилагане на забраната. В друга изпълнителна заповед Тръмп заяви, че TikTok има срок до 12 ноември да намери купувач.

Отделно, служител на TikTok оспори предстоящата забрана във федералния съд и иска съдебно решение за спиране на изпълнителната заповед от 6 август. Изслушването за разглеждане на правното основание е насрочено за вторник. TikTok също съди администрацията на Тръмп заради една от заповедите, наричайки я „силно политизирана“.

Коментари: 0