Тони Блеър ще лобира срещу сделката на Мей за Brexit

Така бившият премиер иска да предизвика втори референдум за членството на Великобритания в ЕС

Тони Блеър ще лобира срещу сделката на Мей за Brexit

Снимка: Wikimedia

Бившият британски премиер Тони Блеър обяви, че ще призове опозиционната Лейбъристка партия да гласува в парламента срещу потенциалното споразумение за Brexit, което Тереза Мей се опитва да договори с ЕС, пише Reuters. Така според него е възможно да се стигне до втори референдум за Brexit.

Според Блеър, единствено ако бъде отхвърлена в парламента потенциалната сделка с Брюксел, на британския народ ще бъде предложен втори референдум дали Обединеното кралство да остане в ЕС или не. „Едно възможно блокиране на документа в парламента ще е много прост аргумент защо се търси мнението на гражданите”, обяснява той.

Остава по-малко от половин година до планираното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март 2019 г. И досега обаче има малко яснота какви ще са търговските отношения между Лондон и Брюксел след тази дата. Освен това нерешен остава и най-наболелият въпрос – как може да се избегне въвеждането на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия след Brexit. Именно затова Блеър смята, че на британските граждани трябва да се даде за втори път думата дали Обединеното кралство да се отцепи от Блока.
Коментари: 0