Бъфет загуби 4,5 млрд. долара за ден

Акциите на Berkshire Hathaway отбелязаха почти 5% спад в сряда

Бъфет загуби 4,5 млрд. долара за ден
Загубите на фондовия пазар в САЩ от вчера са ледена баня за повечето компании и от студения душ не можа да избяга и самият Уорън Бъфет.

Тъй като Dow Jones Industrial Average се понижи с над 800 пункта поради притеснения, свързани с повишаването на лихвените проценти, американските компании от всички индустрии отбелязаха спад - от банковия гигант Goldman Sachs (чиито акции паднаха с 3,6%) до технологични титани като Apple (спад от 4,6% ).

Третият най-богатият човек в света е загубил на хартия около 4,5 млрд. долара през последните 24 часа, като делът му в Berkshire Hathaway сега е на стойност около 86,4 млрд. долара.

Акциите на Berkshire се понижиха с 4.9% в сряда - най-лошото еднодневно падане на акциите след Черния понеделник през август 2011 г., посочва Fortune.

Фондът на Бъфет Berkshire е силно свързан с богатството на американската икономика. В допълнение към компаниите, които притежава и оперира, които са силно концентрирани в застраховането и комуналните услуги, по-голямата част от инвестиционните дялове, които притежава фондът, са в големи американски компании - включително компании сини чипове като Apple и Goldman Sachs.

Тъй като S&P 500 се понижи с 3.3%, пазарната стойност на Berkshire падна с $ 28.1 млрд., достигайки пазарна горна граница от около $ 528.9 млрд.

Бъфет едва ли е единственият милиардер с вероятни загуби на хартия в сряда. 

Джеф Безос, най-богатият човек в света и собственик на Amazon, е загубил около 9 милиарда долара при спад на акциите с 6%.

Все пак е трудно да си представим Оракула от Омаха във какъвто и да е вид паника. Бъфет се е изградил като инвеститор-легенда около един принцип: "Страхувайте се, когато другите са алчни и бъдете алчни, когато другите се страхуват".
Коментари: 0