Топ 10 на най-желаните за работа технологични компании

LinkedIn обяви най-желаните компании за работа в САЩ

Топ 10 на най-желаните за работа технологични компании
3545 ~ 3 мин. четене

По-рано през седмицата LinkedIn публикува своя годишен списък на най-желаните компании в САЩ, в които хората биха искали да работят. Може би не е изненада, че той е абсолютно доминиран от технологичните гиганти.

В пълния списък те властват почти безапелационно, като технологични компании заемат местата от първо до седмо място. Господството им бива разчупено чак на осма и девета позиция, където са се прокраднали филмовите мейджъри Time Warner и Disney.

LinkedIn базира своя списък на действията на потребителите в социалната мрежа и разглежда три основни аспекта: "интерес към работните места на компанията“, „интерес към марката и служителите на компанията“ и „задържането на служителите".

Ето кои 10 технологични компании привличат най-голям интерес у търсещите работа, изведени от Business Insider:

10. Dell

Dell е една от най-големите компютърни компании в света. Базата ѝ е позиционирана в Раунд Рок, щата Тексас. В нея са наети около 145 000 души.

9. Netflix

Стрийминг платформата дава абонаментен достъп до хиляди шоу програми и филми, а портфолиото ѝ с оригинално съдържание расте. Тази години филми на Netflix за първи път бяха допуснати и до конкурсната програма на прежтижния кино фестивал в Кан.

Компанията е разположена в Лос Гатос, Калифорния и в нея са заети 3 200 служители.

8. Airbnb

Любима платформа на всички пътешественици по света, онлайн услугата предлага възможност на физически лица да отдават и наемат жилища. Седалището на Airbnb е в Сан Франциско, а в компанията работят 2 000 души.

7. Apple

Компанията от Купертино няма нужда от представяне. Технологичният гигант стои зад някои от най-популярните мобилни устройства на пазара като iPhone, iPad and MacBook . Apple продава също и съдържание като музика, мобилни приложения, софтуер. В нея работят около 110 000 души.

6. Tesla

Една от най-интересните и привличащи вниманието компании е Tesla на визионера Илън Мъск, която е специализирана в производството на електромобили, но също така се занимава и с продукти в областта на възобновяемите източници. Напоследък нашумя и със своите соларни покриви.

В момента в Tesla работят около 30 000 души, но по информация на LinkedIn компанията е обявила 2 500 свободни работни места. Седалището на Tesla е в Пало Алто, Санта Клара.

5. Uber

Uber е най-популярната платформа за споделено пътуване, но и компанията, която умее да си навлича неприятности било то с конкуренти, или местните власти по света. Седалището на Uber е в Сан Франциско, Калифорния. А в нея на работа се водят 12 000 души.

4. Salesforce

Salesforce е компания за облачни изчисления, която предлага софтуер за продажби и маркетинг. Базирана в Сан Франциско, тя дава работа на 25 000 души.

3. Facebook

Най-голямата социална мрежа с близо 2 млрд. месечни потребители се нарежда на трето място по желание за работа. В момента в компанията на Марк Зукърбърг са наети 17 000 души.

2. Amazon

Един от най-големите търговци на дребно Amazon не спира да затвърждава позициите си. Наред с производството на оригинално тв и филмово съдържание, компанията стъпва смело в сфери като мода, доставки на храни, онлайн реклама, изкуствен интелект. Основателят ѝ Джеф Безос се определя като вторият най-богат човек в света.

В Amazon работят 341 400 души. Седалището на компанията се намира в Сиатъл, щата Вашингтон.

1. Alphabet

Alphabet е компанията-майка, която седи зад популярната софтуерна компания и търсачка Google. Сферите, в които се развива, са наистина много и разнообразни. Седалището на компанията се намира в Маунтин Вю, Калифорния, а в нея работят около 72 000 души.

Подкрепи Economic.bg