Total и OMV ще проучват още 2 години за нефт и газ край Варна

Петролната компания Repsol се отказа от проучвателните дейности в \"Блок 1-21 Хан Аспарух“

Total и OMV ще проучват още 2 години за нефт и газ край Варна

Снимка: Total

Правителството удължи с две години срока за проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ край Варна. Решението е от заседанието на Министерския съвет днес и е по искане на титуляра на разрешението - френската компания Total.

Без „Репсол“

Испанската Repsol обаче се отказва от проучвателните дейности във водите на Черно море. С решението днес Министерски съвет е позволил на дружеството „Репсол България" Б.В. да прехвърли своя дял от 30% на другите две дружества - „Тотал Е&П България” Б.В. и „ОМВ Офшор България" ГМБХ. В резултат на това делът на първата нараства до 57.14%, а на втората – до 42.86%.

За новината, че Repsol ще се оттегли от блока съобщи преди дни енергийното издание Enverus. В публикацията се казва, че Total може да се опита да разшири присъствието си в България, притежавайки лиценза на „Хан Аспарух 1-21“ и изглежда подготвен да продължи въпреки смесените резултати от сондажа до момента - един технически успех и два сухи кладенци, които вероятно са в основата на слуховете, че Repsol ще се оттегли от блока.

Търсенето продължава

Срокът за търсенето на нефт и природен газ в българската част на Черно море е удължаван няколко пъти през годините. Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море. Договорът с „Тотал“, ОМВ и „Репсол“, които проучват тази територия, е в сила от септември 2012 г.

През 2018 г., отново по искане на „Тотал“, ОМВ и „Репсол“, правителство удължава срока на договора им с 2 години до януари 2020 г. През март 2019 г. с друго решение е подписано допълнение към него и срокът е удължен с още 109 дни след 2020 г. Новото удължаване започва от 15 май, 2020 г. и ще важи 2 години. 

Енергийните гиганти сега са получили ново удължаване на срока и от решението става ясно, че през следващите две години ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3.3 млн. евро.

От сайта на „Тотал“ става ясно, че през март тази година компанията е наела световният доставчик на продукти за събиране на 3D морски сеизмични данни Shearwater GeoServices за придобиване на данни в Черно море.

В съобщението се казва, че дейностите започват в средата на март и се очаква да продължат около 80 дни. Един от най-големите сеизмични плавателни съдове в света, Oceanic Vega ще плава и ще изследва площ от 5580 квадратни километра в източната част на Блок „Хан Аспарух“.

„Тези сеизмични операции са в съответствие с нашия ангажимент да проучим пълния въглеводороден потенциал на Блок „Хан Аспарух“. Събраните от дълбоководието 3D данни ще бъдат обработени, като се използва капацитета на Пангея III (Pangea III), един от най-мощните суперкомпютри в нефтената и газовата индустрия, собственост на Тотал" обяснява Денис Люмаршал, Управител на „Тотал ЕиП България“.

Коментари: 0