Total ще проучва за нефт и газ край Варна още две години

В края на 2017 г. бе обявено, че трите компании се подготвят за трети проучвателен сондаж в Блок „1-21 Хан Аспарух”

Total ще проучва за нефт и газ край Варна още две години
1520 ~ 1 мин. четене
Срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-21 Хан Аспарух“ ще бъде удължен с две години. Това е решението на правителството, което приема искането на титулярите на разрешението – „Тотал Е&П България“, „ОМВ Офшор България“ и „Репсол България“.

Блокът е разположен в изключителната икономическа зона на България в дълбоко Черно море и се проучва въз основа на договор, който изтече в края на януари 2018 г. През следващите две години ще бъдат извършени допълнителни геолого-геофизични работи и сеизмични изследвания на обща стойност 3 млн. евро, е казва в мотивите към решението на Министерски съвет.

В края на 2017 г. бе обявено, че трите компании се подготвят за трети проучвателен сондаж в Блок „1-21 Хан Аспарух” край Варна. Това е част от плана на компаниите за търсене и проучване на нефт и природен газ в разположен в изключителната икономическа зона на България в Черно море, става ясно от сайта на дружеството.

Третият проучвателен сондаж ще бъде прокаран в дълбоководието с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е традиционен вертикален морски сондаж за конвенционални залежи.
Подкрепи Economic.bg