Toyota изгуби първото място на световния автомобилен пазар

General Motors все още не е съобщила своите продажби за предходната година

Toyota изгуби първото място на световния автомобилен пазар

Японската компания Toyota Motor вече не е най-големият производител на автомобили в света, тъй като през 2016 г. бе изпреварена от германския Volkswagen, съобщава Dow Jones Newswires. Японската компания е продала 10.2 млн. коли по целия свят, докато добрите продажби в Китай са позволили на VW да отчете глобални продажби до 10.3 млн. през миналата година.

Една от причините за забавянето на растежа в продажбите на Toyota е промяната в големия пазар за седани в САЩ, където японският автомобилен производител е, е водещ при пикапи и ванове.

Американската General Motors, която през 2015 г. заема трето място на световната ранглиста, все още не е съобщила своите продажби за предходната година.

Toyota е лидер на пазара автомобили в света за последните девет години, след като зае първото място на GM през 2008 г. Единственото изключение беше през 2011 г., когато Toyota се възстановяваше от разрушителното земетресение в Япония и бе изместена от General Motors. GM бе постоянен лидер в 77 последователни години на световния пазар на автомобили до 2008 г.

Коментари: 0