Тръмп и Абе обещаха да увеличат натиска срещу Северна Корея

Лидерите на САЩ и Япония обединяват усилията си срещу агресията на Пхенян

Тръмп и Абе обещаха да увеличат натиска срещу Северна Корея

Американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шинзо Абе обещаха да увеличат натиска срещу Северна Корея, след като тази нощ (6 ч. сутринта корейско време) Пхенян извърши поредния си опит на балистична ракета.

Този път тя е прелетяла над територията на Япония и се е приземила в Тихия океан, на около 1 180 километра източно от северния японски остров Хокайдо.

Веднага след ракетния опит японският премиер определи теста като "безпрецедентна и сериозна заплаха" за сигурността на страната. След 40-минутен разговор с Тръмп, двамата са се съгласили да свикат спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да обсъдят ситуацията.

Длъжностни лица в Южна Корея са коментирали, че ракетата може да е прелетяла по-голямо разстояние от всички останали ракети, които Северна Корея е тествала досега. Този опит идва само седмица, след като лидерът на тоталитарната държава Ким Чен-ун отправи заплаха към Вашингтон, че може да извърши ракетен удар срещу американската база на остров Гуам в Тихия океан.

Сега той показа готовността на режима да повиши дипломатическите залози, като изпрати ракета директно над японска територия, пише The Guardian.

„Тръмп заяви, че САЩ е 100% с Япония и повтори силния си ангажимент към защитата на Япония“, каза Абе малко след разговора му с американския президент.

"Изстрелването на ракета над страната ни е безпрецедентна и сериозна заплаха, която вреди на регионалния мир и сигурност", каза Абе пред репортери в Токио и добави, че правителството му е протестирало срещу Пхенян чрез японското посолство в Пекин.

Всъщност ракетата е третата, изстреляна от Северна Корея, която преминава над японска територия. Първата беше през 1998 г., а втората - през 2009 г. Тогава Пхенян твърдеше, че това са сателити.
Абе заяви, че Япония "ще настоява за засилен натиск върху Северна Корея в сътрудничество с международната общност" чрез Съвета за сигурност на ООН.

Японската предупредителна система J-Alert е посъветвала хората в голяма част от Северна Япония да потърсят подслон. Системата за самозащита на Япония не се е опитвала да свали ракетата, поради което няма регистрирани щети от падащи отломки.

Коментари: 0