Тръмп и Ердоган се споразумяха да се борят заедно срещу тероризма

Двамата президенти за провели телефонен разговор

Тръмп и Ердоган се споразумяха да се борят заедно срещу тероризма
760 ~ 1 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган се споразумяха двете страни да обединят сили и заедно да се борят срещу „всички терористични организации“, в това число Ислямска държава, Кюрдската работническа партия и мрежата на базирания в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен. 

Съгласието е постигнато в телефонен разговор между двамата президенти, предава Reuters, позовавайки се на съобщение от турското президентство. Тръмп и Ердоган са коментирали последния развой на ситуацията в Сирия, двустранните връзки и срещата на върха в Сочи между държавните глави на Русия, Турция и Иран.

По-рано  в четвъртък излезе информация, че американският президент вече е дал инструкции да не се предоставя повече оръжие на бойците от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/. „Нашето безпокойство във връзка с доставянето на оръжия на СЗН е било изразено отново пред г-н Тръмп. Той много ясно е заявил, че е дал инструкции да не се предоставя повече оръжие на СЗН“, обясни турският външен министър Мевлют Чавушоглу на пресконференция в Анкара. 

Агенция France Press отбелязва, че засега няма потвърждение за подобен ангажимент от американски източник. Assoshiated Press посочва, че за момента няма коментар по въпроса от Белия дом, Държавния департамент или Пентагона.
Подкрепи Economic.bg