Тръмп наложи още санкции срещу Иран

САЩ забраниха търговията с индустриални метали

Тръмп наложи още санкции срещу Иран

Снимка: БТА

828 ~ 2 мин. четене
Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу Иран – този път върху износа на индустриални метали, съобщава Reuters. Малко преди американският президент да изстреля поредния икономически залп срещу ислямската държава, Техеран обяви, че ще излиза постепенно от ядрената сделка от 2015 г. и отново ще започне да обогатява уран, ако останалите държави не я защитят от санкциите на САЩ.

Изпълнителната заповед, издадена от Тръмп, обхваща износът на желязо, стомана, алуминий и мед - най-големият източник на приходи за правителството, който не е свързан с петрола, и 10% от общия износ на страната.

„Техеран може да очаква по-нататъшни действия, освен ако не променя своето поведение“, каза Тръмп.

От администрацията на Белия дом заявиха, че ядрената сделка, договорена от предшественика на Тръмп - Барак Обама, е недостатъчна, тъй като не е устойчива, не засяга програмата на Иран за създаване на балистични ракети и не я наказва за воденето на войни в Близкия изток.

Напрежението между двете страни вече беше високо, когато администрацията на Тръмп заяви миналия уикенд, че е разположила самолетоносачи и бомбардировачи в Близкия изток в отговор на „тревожните индикации и предупреждения” от Иран.

Вчера високопоставен представител на администрацията заяви, че Съединените щати „не ескалират военно срещу Иран“ и обвиниха ислямската държава, че е „провокативна“. В интерес на Иран е да продължи да спазва пакта, каза официалният представител, цитиран от Reuters.

Изпълнителната заповед ефективно забранява на субектите да закупуват, придобиват, продават, транспортират или предлагат на пазара на тези минерали продукти от Иран. В нея също така се посочва, че всички физически и юридически лица ще подлежат на санкции от страна на САЩ, ако съзнателно участват в значителна сделка за продажба, доставка или прехвърляне на ирански стоки и услуги, използвани във връзка със санкционираните сектори.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че дава 90-дневен гратисен период да бъдат финализирани вече договорените сделки с Иран, свързани със секторите на металите, и предупреди, че никой няма право да сключва нови сделки след 8 май.

Преди година Тръмп едностранно изтегли САЩ от ядрената сделка, подписана от Иран, Русия, Китай, Великобритания, Франция, Германия и САЩ през 2015 г. Споразумението облекчи международните санкции срещу Техеран в замяна на ограничаване на ядрената програма на страната.
Коментари: 0