Тръмп отново притиска Фед да намали лихвите

Американският президент смята, че САЩ трябва да са водещи, когато става въпрос за ниски лихви

Тръмп отново притиска Фед да намали лихвите
1012 ~ 1 мин. четене

Американският президент продължава с натиска върху Федералния резерв и неговия председател Джером Пауъл в опит да го принуди да намали по-значително основните лихви. В Twitter той написа, че Фед действа бавно и вместо да води лихвената политика, той следва останалите.

„Както обикновено Джером Пауъл и Федералният резерв са бавни в действията си. Германия и другите изпомпват пари в техните икономики. Другите централни банки са много по-агресивни. Съединените щати трябва да имат най-ниските лихви“, написа Тръмп в профила си.

В коментара на Тръмп не се споменава продължаващата епидемия от коронавирус, но идват след най-лошата седмица за фондовите пазари след кризата през 2008-2009 г. Инвеститорите продължават да са притеснени, че епидемията се разраства, което пък ще се отрази негативно на световния икономически растеж.

„Ние не си намаляваме лихвите, което ни отнема конкурентното предимство“, написа още Тръмп.

Днес пазарите в САЩ отвориха на зелено заради заявената готовност от много централни банки, включително от Фед, да се действа в подкрепа на икономиката. И трита основни индекса на Уолстрийт бяха нагоре с 1.5% към 18.00 ч. българско време.

Коментари: 0