Apple плаща $500 млн. на потребителите си в САЩ заради забавянето на iPhone

Смущението в работата на устройствата е накарало собствениците на iPhone да сменят модела си с по-нов

Apple плаща $500 млн. на потребителите си в САЩ заради забавянето на iPhone

Снимка: БТА

1488 ~ 2 мин. четене

Apple Inc. ще плати 500 млн. долара чрез извънсъдебно споразумение в САЩ по повод забавянето на операционната система на стари модели iPhone при пускането на пазара на нови модели. В случая американският гигант не е информирал потребителите си, че актуализирането на операционната система на iPhone води до забавяне на работата му.  Смущението в работата на устройствата пък е накарало собствениците на iPhone да сменят модела си с по-нов или да сменят батерията му, предава Reuters.

Предварителното споразумение е било предложено в петък вечерта и изисква одобрение от окръжния съдия на САЩ в Сан Хосе, Калифорния - Едуард Давила. Според споразумението Apple трябва да плати на потребителите си по 25 долара за iPhone, като сумата може да бъде малко по-ниска или висока в зависимост от това колко iPhone модела са били засегнати. Компанията трябва да плати най-малко 310 млн. долара общо.

Apple отрече неправомерни действия, но иска да уреди общонационалното дело, за да избегне тежестта и разходите по съдебни спорове, сочат документите от съда. Компанията, базирана в Купертино, Калифорния, не коментира в понеделник извънсъдебното споразумение.

Сделката от петък покрива моралните щети у собствениците на iPhone 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, 7, 7Plus и SE, които ползват операционна система iOS 10.2.1 или следваща. Споразумението покрива и американските собственици на iPhone 7 и 7 Plus с iOS 11.2 или следваща, използвана преди 21 декември 2017 г.

Потребителите твърдят, че работата на техните телефони е пострадала, след като са инсталирали актуализации на софтуера на Apple. Това ги е накарало да предположат, че телефоните им са близо до края на жизнените им цикли, което изисква смяна на модела или нова батерия. Apple приписват проблемите главно на температурни промени или интензивна употреба и заявяват, че инженерите на компанията са работили бързо и успешно, за да се справят с тях.

Адвокатите на потребителите определиха споразумението като „справедливо, разумно и адекватно“. Те нарекоха плащанията в размер на 25 долара за iPhone „значителни“, като техният експерт счита 46 долара за iPhone за максимално възможно плащане.

Адвокатите планират да търсят до 93 млн. долара (30% от минималните 310 млн. долара) юридически такси и до 1.5 млн. долара за разходи.

След първоначалния си порив заради бавните iPhone модели, Apple се извини и понижи цената за подмяна на батерии от 79 долара на 29.

Глоба в размер на 25 млн. евро на Apple заради забавянето на iPhone модели при актуализацията на софтуера им наложи миналия месец и Франция.

Коментари: 0