Тръмп похвали Ким Чен Ун, че е решил да не обстрелва Гуам

Алтернативата щеше да е както катастрофална, така и неприемлива, коментира американският президент

Тръмп похвали Ким Чен Ун, че е решил да не обстрелва Гуам

Американският президент Доналд Тръмп похвали севернокорейския лидер Ким Чен Ун, като определи за „мъдро” решението му да не изстрелва ракети към американската територия на о. Гуам, пише Reuters. Именно това решение на Ун доведе до понижаване на напрежението между двете държави.

Северна Корея по-рано не сприраше плановете си да разработи ракета, способна да изстреля ядрена бойна глава в САЩ. Причината е, че Пхенян иска да се противопостави на това, което възприема като постоянна заплаха от нашествие на САЩ. 

Тръмп миналата седмица предупреди севернокорейските власти, че ще бъдат изправени пред „огън и ярост”, ако заплашат САЩ, от Пхенян отвърнаха, че обмислят да изстрелят ракети по о. Гуам в Тихия океан.

Във вторник обаче Ким Чен Ун отложи решението си за обстрел, а в сряда Тръмп написа в Twitter: „Ким Чен Ун от Северна Корея взе много мъдро и добре обосновано решение. Алтернативата щеше да е както катастрофална, така и неприемлива”.

Заплахата от обстрел от страна на Северна Корея накара американския държавен глава по-рано да коментира, че армията на САЩ има пълната готовност да отвърне на удара.

Коментари: 0