Тръмп призова ОПЕК да свали цените на петрола веднага

От септември досега цената скочи от 50 долара до над 70 долара за барел

Тръмп призова ОПЕК да свали цените на петрола веднага

Снимка: Twitter

2027 ~ 2 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръм за пореден път пусна коментар в Twitter относно цените на петрола. 
В свой туит днес той заяви, че големите производители на петрол в Близкия изток са се договорили да запазят цените високи. Изказването му съдържа косвена заплаха за изтегляне на военните ресурси от региона, ако производителите не помогнат за понижаване на цените.

"Ние защитаваме страните от Близкия изток, те няма да са сигурни и в безопасност без нас и въпреки това продължават да настояват за по-високи и по-високи цени на петрола!", се казва в съобщението. "Ние помним. Монополът на ОПЕК трябва да свали цените сега!", добави президентът.

Цените на петрола се повишиха от около 50 долара за барел през септември миналата година до над 70 долара за барел към днешна дата, припомня "Бизнесинсайдър".

Тръмп често напомня, че цените на петрола са твърде високи и обвинява за това ОПЕК.

Високите цени на горивата могат да бъдат проблем за гласоподавателите, а атаките на Тръмп идват само няколко месеца преди междинните избори в САЩ. Според анализатори повишаването на цените би могло да навреди на Републиканците. Цените достигнаха четиригодишни върхове през юли.

Властите в САЩ очакват за периода април-септември да бъде отчетено повишение на цените на дребно на бензина средно с 2.87 долара за галон, което е с 19% повече от същия период година по-рано, главно поради по-високите цени на суровия петрол.

Туитът на Тръмп идва около два месеца след друг подобен, когато той нарече ОПЕК монопол и мълчаливо заплаши да оттегли подкрепата на САЩ.

"Монополът ОПЕК трябва да помни, че цените на петроласе увеличават и те не правят нищо, за да помогнат", коментира той на 5 юли. "Ако не друго, те вдигат цените, докато САЩ защитават много от членовете на картела за много малко долари. Това трябва да е двупосочна улица", написа президентът през юли.
Подкрепи Economic.bg