Тръмп: Ракетните опити на Северна Корея са безразсъдни и опасни

Пхенян изстреля балистична ракета, която може да бъде заплаха за Лос Анджелис и други американски градове

Тръмп: Ракетните опити на Северна Корея са безразсъдни и опасни

Президентът на САЩ Доналд Тръмп осъди като заплаха за света ракетните изпитания, провеждани от Северна Корея, предаде Associated Press.

Вчера Северна Корея отново изстреля балистична ракета, която се е приземила на около 370 км от японския бряг. Изстрелването на "Хвасон-14" беше потвърдено от управляващите и определено като "сурово предупреждение" към САЩ.

Тези изпитания още повече изолират страната, отслабват икономиката й и подтискат народа й, заяви президентът Тръмп. По думите му САЩ ще "вземат всички необходими мерки", за да се защитят, както и съюзниците си в региона, включително Япония и Южна Корея. Действията на КНДР са "безразсъдни и опасни", подчертава той.

Ракетата, предназначена за "максимална дистанция", е летяла 47 минути и 12 секунди, достигайки максимална височина от 3724 километра, обяви Пхенян. Изминалата е 998 км, успешно потвърждавайки обхвата си, допълват севернокорейските власти. Опитът е бил разпореден от севернокорейския лидер Ким Чен-ун, който е наблюдават изстрелването и е заявил, че оръжейната програма на страна е безценен актив, който бе може да бъде оттеглен или заменен. 

Министърът на националната отбрана на Южна Корея генерал Хан Мин-ку заяви минути по-късно, че в отговор Сеул ще подготви "независими мерки" за ограничаване на ядрената заплаха от страна на Севера възможно най-скоро.

Според експерти изстреляната вчера ракета може да удари Лос Анджелис и други американски градове. Вашингтон и Сеул отвърнаха на опита със съвместно ракетно учение. 

Коментари: 0