Тръмп ще опита да притисне Си Цзинпин заради Северна Корея

Американският президент иска да спре търговията между Пхенян и Пекин

Тръмп ще опита да притисне Си Цзинпин заради Северна Корея
Американският президент Доналд Тръмп ще окаже натиск върху китайския си колега Си Цзинпин, за да предприеме по строги мерки срещу Северна Корея, предава Reuters. Това трябва да се случи по време на срещата им следващата седмица в Пекин. Според високопоставени представители на правителството на САЩ Тръмп ще се опита да убеди Си да ограничи износа на петрол, вноса на въглища и трансакциите със Северна Корея.

Не е ясно обаче дали току-що преизбраният китайски лидер, който укрепи властта си на конгреса на управляващата комунистическа партия миналия месец, ще се съгласи. Китай е единственият голям съюзник на Северна Корея и се смята, че може да изиграе ключова роля за обуздаване на ядрените и ракетните програми на затворената комунистическа страна.

В отговор на поздравително послание на севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ун по случай преизбирането му китайският лидер изрази надежда за устойчиво и стабилно развитие на двустранните отношения. Си Цзинпин отправя пожелание Китай и Северна Корея да имат „положителен принос за защитата на регионалния мир и стабилност и на общия просперитет".

Размяната на приятелски послания между Ким и Си дойде в момент, когато Китай е призоваван от международната общност да положи повече усилия за спиране на ядрените и ракетните опити от страна на Северна Корея, които повишиха напрежението в глобален план, отбелязва Reuters.

Междувременно републиканците и демократите в Сената на САЩ постигнаха споразумение за нов пакет от санкции срещу Северна Корея. Съответният закон, наречен на Ото Уормбиър - американският студент, който почина, след като бе държан в затвор в изолираната страна - укрепва и разширява санкциите срещу нея и засилва контрола на Конгреса над тяхното прилагане.

Очаква се комисията на Сената за банките да задвижи процедурата по приемането на нормативния акт следващата седмица, когато Тръмп ще е на първото си посещение в Източна Азия, откакто стана президент на САЩ през януари.
Коментари: 0