Тръмп ще съкращава разходи, за да намали 20-трилионния дълг

Американският президент иска да положи \"нова основа за американското величие\"

Тръмп ще съкращава разходи, за да намали 20-трилионния дълг
460 ~ 2 мин. четене
Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да възстанови финансово-бюджетната дисциплина и Америка да тръгне към "пълно погасяване на своите дългове“, пише Reuters. Това стана ясно от внесения снощи за разглеждане в Конгреса проекта за федерален бюджет за финансовата 2018 г., започваща от 1 октомври.

Административно-бюджетното управление на Белия дом посочва в съпровождащите проекта документи, че целта на бъдещия бюджет е да положи "нова основа за американското величие" и да извърши завой в политиката на предишната администрация на Барак Обама. Според съставителите на проекта от предишната администрация е наследена "разбита и застойна икономика с над 20 трилиона долара дълг, както и правителство, което изобщо не удовлетворява насъщните проблеми на гражданите".

Според разчетите федералният бюджет трябва да стане балансиран към 2027 г., но за целта ще се наложи съкращение на държавните разходи с 3.6 трлн. долара за десет години. За тази цел първа жертва под ножа е ненавижданата от републиканците програма за всеобхватно медицинско застраховане и обслужване „Обамакеър“, прокарана от бившия президент, както и редица други социални програми, цялостно реформиране на системата за социално осигуряване, съкращаване на невоенните разходи в бюджета и на значителните средства за помощ на чужди държави.

Директорът на бюджетното управление Мик Малвейни, представяйки проекта, обяви пред журналисти снощи, че само от ликвидирането на „Обамакеър“ бюджетът за следващата година ще спести около 800 млрд. долара. Той посочи също, че рязко ще бъдат съкратени - с 29% - разходите за дипломация и програми за помощ за чужбина, включително и военна. Ще бъде прекратена например програмата за военна помощ за Украйна. Безвъзмездната военна помощ за редица страни ще бъде преоформена като заеми.
Подкрепи Economic.bg