Тръмп срина цените на петрола, забранявайки пътуванията от Европа

Сериозно поевтиняване имаше и при основните американски и европейски индекси

Тръмп срина цените на петрола, забранявайки пътуванията от Европа

Снимка: БТА

5956 ~ 2 мин. четене

Цените на петрола се сринаха, след като американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ замразяват всички пътувания от Европа към страната през следващия 1 месец в опит да се спре разпространението на коронавируса Covid-19, пишеReuters.

Справка на Economic.bg показва, че към 7:30 ч. българско време фючърсите за сорта петрол „Брент“ са поевтинели с 4.97% до цена 34.01 долара за барел. Поевтиняването на фючърсите за американския сорт WTI е с 4.85% до цена 31.38 долара за барел.

Фючърсите от американския индекс S&P 500 са поевтинели с 3.8%, като по-рано сривът им бе с 4.9%. Европейският индекс Euro Stoxx 50 се е понижил с 4.4%, докато по-рано сривът бе с 8.3% - най-ниското му равнище от средата на 2016 г.

Вчера Тръмп обяви, че от утре САЩ ще замразят всички пътувания от Европа, с изключение на Великобритания. Забраната ще важи 30 дни. Според американския президент търговията няма да бъде засегната от рестриктивната мярка. „Дори държави, юрисдикции или райони, в които не са докладвани случаи, могат да ограничат пътуването без предизвестие“, се казва още в изявлението.

„Забраната за пътувания от Европа определено изненада всички. Ние вече знаем, че икономическият удар (от коронавируса) е значителен и тази допълнителна мярка ще умножи ефектите върху компаниите. Това е нещо, което пазарите не бяха взели предвид и то ще има висока икономическа цена в краткосрочен план“, коментира Кун Го, ръководителят на изследователския екип за Азия в австралийската банка ANZ.

След изказването на американския президент беше уточнено, че забраната важи за всеки, който е бил в европейското Шенгенско пространство (България не е част от него) в рамките на 14 дни преди пристигането си в САЩ.

Изказванията на Тръмп дойдоха няколко часа, след като Италия – най-тежко засегната държава от вируса извън Китай, обяви нови строги ограничения за своите граждани. В страната ще бъдат затворени всички магазини с изключение на хранителните и аптеките.

Коментари: 0