Тръмп връща митата за внос на стомана от Аржентина и Бразилия

Той отново призова Фед да свали лихвите

Тръмп връща митата за внос на стомана от Аржентина и Бразилия

Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в Twitter в понеделник, че веднага ще възстанови митата за вноса на стомана и алуминий в САЩ от Бразилия и Аржентина. В съобщението си той дава да се разбере, че причината е девалвацията на валутите на двете страни, което влошава позициите на американските фермери и износители.

Тръмп също призова Федералния резерв да попречи на държавите да се възползват от силния долар, като обезценяват валутите си.

"Свалете лихвите и отпуснете, Фед!", туитна президентът рано тази сутрин.

Администрацията на Тръмп първоначално освободи Бразилия и Аржентина от митата на президента през 2018 г., след като САЩ заявиха, че са постигнали търговски сделки с тези страни.

Не е ясно какво точно е предизвикало съобщението на Тръмп в Twitter. Аржентинската валута отслабна, но страната беше в разгара на икономическата криза, коментира "Ню Йорк Таймс".

И Аржентина, и Бразилия се възползват от търговската война на президента с Китай, която навреди на американския износ на соя и други продукти. Бразилия и Аржентина са взели голяма част от този бизнес, заменяйки САЩ като голям доставчик на селскостопански стоки за Китай.
Коментари: 0