Тръмп заплаши Китай с мита върху стоки за 270 млрд. долара

От думите на президента става ясно, че това ще са тарифи, отделни от очакваните досега

Тръмп заплаши Китай с мита върху стоки за 270 млрд. долара

Снимка: БТА

1664 ~ 1 мин. четене
Администрацията на Белия дом има готовност да наложи мита върху нови вносни китайски стоки на стойност 267 млрд. долара, предава Reuters. От думите му се разбира, че това са мита, отделно от онези, които се очаква да бъдат наложени върху китайски стоки за 200 млрд. долара.

„Митата върху стоките за 200 млрд. долара, за които говорихме, може да влязат в сила много скоро, в зависимост от това какво се случи с тях. До известна степен ще зависи от Китай“, заяви Тръмп. „Неприятно ми е да го кажа, но зад тези стоки има други на стойност 267 млрд. долара, върху които сме готови да наложим мита в краткосрочен план, ако искам. Това променя уравнението“, допълни американският президент.

По-рано в петък съветникът по икономическите въпроси на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че Тръмп няма да вземе решения за митата върху нови китайски стоки на стойност 200 млрд. долара преди да бъдат прецени обществените коментари върху тях.

Канцеларията на американския търговски представител е получила близо 6000 коментара в периода на общественото допитване за предложените мита, който изтече в четвъртък вечер.
Подкрепи Economic.bg