Три държави с най-силните паспорти в света за 2019 г.

Колко граници отваря българският паспорт?

Три държави с най-силните паспорти в света за 2019 г.
8296 ~ 1 мин. четене

Според нова класация Япония, Сингапур и Южна Корея имат най-силните паспорти в света. Гражданите на трите страни могат да посетят 189 държави без да се изисква виза преди пътуването, според последния Henley Passport Index. Консултантската компания Henley&Partners, която класира силата на паспортите на всяка държава, заяви, че поделеното първо място е „остра демонстрация на нарастващата мощ и влияние на Азия на световната сцена“.

Германия е на второ място, като гражданите й имат достъп до 188 държави без предварителна виза. Това се случва, след като наскоро паднаха визите за Узбекистан.

Пет държави делят третото място - Дания, Финландия, Франция, Италия и Швеция - с техните паспорти може да се влезе безвизово в 187 държави и територии.

България дели 19-о място заедно с Хонконг и Сан Марино. Нашият паспорт "отваря" 169 граници.
Румъния е преди нас на 18-о място със 170.

Великобритания дели петото място, но вероятно скоро това ще се промени заради Brexit, пише "Индипендънт".

САЩ са на шесто място с резултат 184 отворени без виза граници.

В другия край на спектъра Афганистан и Ирак са на дъното на класацията с резултат от само 30.

По отношение на бърза промяна лидер са Обединените Арабски емирства. Страната сега е на 21-во място, като гражданите й имат достъп до 165 дестинации. Асамо преди десетилетие ОАЕ е била на 61-во място.

Албания, с резултат 116 отворени граници, се е издигнала с 28 места в индекса през последните 10 години. Китай пък печели 12 места до 67-о място.Подкрепи Economic.bg