Три държави получиха първите пари от Плана за възстановяване на ЕС

Европейската комисия отпусна близо 3 млрд. евро

Три държави получиха първите пари от Плана за възстановяване на ЕС

Снимка: Twenty20

840 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова

Европейският съюз направи първите плащания към страни членки по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са авансови и са в размер на 13% от общия размер на средствата, които държавите трябва да получат. Първите, получили първи пари от механизма, който трябва да възстанови икономиката от пандемията, са Португалия, Белгия и Люксембург.

Най-много средства Европейската комисия отпусна на Португалия – 2.2 млрд. евро. Белгия получи 770 млн. евро, а Люксембург – 12.1 млн. евро. Предвидено е Белгия да вземе общо 5.9 млрд. евро грантове, Люксембург – 97 млн., а Португалия – 16.6 млрд.: 13.9 млрд. евро под формата на грантове и заеми за 2.7 млрд. евро.

Средствата ще спомогнат за стартиране на изпълнението на ключовите мерки за инвестиции и реформи, очертани в националните планове.

Към момента единствените страни, които не са подали официално стратегическите си документи, са България и Нидерландия. Припомняме, че първата политическа сила у нас - „Има такъв народ“, обяви, че е амбицирана да направи тежка редакция на последния вариант на плана, изготвен от служебното правителство.

Брюксел вече одобри окончателно 16 от плановете. В момента продължава оценката на седем страни, включително Полша и Унгария, които имат търкания с ЕК заради подхода на авторитарните правителства към правата на ЛГБТ общностите и върховенството на закона. Това бяха и двете държави, които в продължение на седмици блокираха Плана за възстановяване и бюджета на ЕС.

Подкрепи Economic.bg